Košar: Nadam se da će balkanski lideri i kroz nastavu istorije voditi ka miru

 Francuski ambasador u Srbiji Pjer Košar izrazio je nadu na otvaranju panela da će sadašnji lideri Zapadnog Balkana postati u potpunosti svesni svoje odgovornosti i da će da povedu svoja društva, posebno kroz nastavu istorije, ka putu trajnog mira.
On je na panel diskusiji na temu "Istorija i kultura sećanja Evrope: 60 godina francusko-nemačke saradnje" rekao da su Jelisejskim sporazumom Francuska i Nemačka odlučile da "širom otvore vrata nove budućnosti" sebi, ali i Evropi i svetu.

"Negovanje ovog prijateljstva omogućilo je da se naša saradnja nastavi i danas, u strateškim projektima kao što su industrijska politika, energetika, evropska politička zajednica ili odbrana", rekao je Košar.

Dodao je da će 60.000 karata biti besplatno dostupno mladima za putovanje vozovima u leto 2023. kako bi se podstakla mobilnost izmedju Francuske i Nemačke.

"Ta posebna pažnja koja se posvećuje mladima već je bila u središtu sporazuma o prijateljstvu potpisanog pre 60 godina pošto je Jelisejski sporazum omogućio stvaranje francusko-nemačke kancelarije za mlade (OFAJ)", rekao je Košar.

Profesori istorije iz Srbije, Nemačke i Francuske, koji su bili učesnici panela ocenili su da obrazovanje igra važnu ulogu u pomirenju naroda, a glavni uslovi za to su poverenje, zajednički udžbenici i njihova primena.

Panel je održan u okviru Drugog beogradskog simpozijuma o nastavi istorije, čije su glavne teme nasledje i uloga francusko-nemačkog sporazuma u postizanju evropskog jedinstva i kako da se multilateralna kulturna saradnja postigne u regionu jugoistočne Evrope.
Glavno pitanje simpozijuma koji traje danas i sutra u Beogradu jeste uloga nastave istorije u post-konfliktnom okruženju kao mogućeg puta ka izgradnji mira i evropskog jedinstva.

Na otvaranju današnjeg panela šef Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu Tobijas Flesenkemper rekao je da učenje istorije ima važnu ulogu u suočavanju sa političkim, kulturnim i društvenim izazovima koji su pred Evropom.

"Posebno ako uzmemo u obzir raznovrsnu prirodu društava i napade na demokratiju i demokratske vrednosti", rekao je on.

Kao važno istakao je medjusobno razumevanje i uvažavanje različitosti.

"Kako biste pomogli da se zaustavi ponavljanje istorije, nadam se da ćete tokom Drugog beogradskog simpozijuma razgovarati o ulozi prosvetnih radnika, udruženja gradjana i pojedinaca. Hvala što u francusko-nemačkom modelu tražite inpiraciju za Balkan", rekao je.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x