Konstitutivnu sednicu Narodne skupštine RS obeležili incidenti

 U Banjaluci se danas održava konstitutivna sednica Narodne skupštine Republike Srpske, na kojoj će zakletve položiti novoizabrani poslanici.

Potom će u parlamentu RS zakletve položiti novoizabrani predsednik RS Milorad Dodik i potpredsednici Ćamil Dukarković i Davor Pranjić.

Po prvi put će zakletvu u Narodnoj skupštini RS položiti i novoizabrana članica Predsedništva BiH Željka Cvijanović.

Sednica je počela intoniranjem himne BiH, a u tom trenutku Dodik je napustio skupštinsku salu, a po povratku u nju je rekao Željki Cvijanović da su ona i svi poslanici trebalo da sede, a ne ustanu tokom intonitranja himne BiH.

Potom je intonirana i himna Republike Srpske.

Na početku skupštinskog zasedanja desio se incident kada je poslanik Pokreta za pravdu i red Nebojša Vukanović ulazak predsednika Centralne izborne komisije BiH (CIK) Suada Arnautovića u skupštinsku salu propratio uzvicima "Uaaa, lopove. Vrati nam pokradene glasove", a potom se obratio poslanicima vladajuće većine rečima "Je li vam sada valja Suad (Arnautović)?"

Vukanović je u skupštini istakao plakat sa Dodikovom slikom uz tekst "Zbog izbora uzurpator bi morao u zatvor", dok je njegov stranački kolega držao transparent sa tekstom "Uzurpator nikad sit, k'o braća su on i Šmit".

Reagovalo je skupštinsko obezbedjenje, koje je Vukanovića pokušalo izvesti iz sale.

Predsedavajuća sednicom, najstarija poslanica Nataša Radulović, Vukanoviću je izrekla dve opomene.

Opozicione stranke u RS i dalje tvrde da su protekli opšti izbori, održani 2. oktobra, obeleženi brojnim neregularnostima i kradjom glasova.

Konstitutivnoj sednici parlamenta prisustvuju i predsednik Narodne skupštine Srbije Vladimir Orlić, ambasador Srbije Aleksandar Djordjević i ruski ambasador Igor Kalabuhov.Foto: pixa bay

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x