Korijere dela sera: Američko-ukrajinska 'Operacija otpora' ključ prodora kroz ruske položaje

 Američko oružje, američke obaveštajne informacije i obuka ukrajinskih elitnih "Specijalnih snaga" su omogućili prodore ukrajinske vojske kroz ruske položaje i povraćaj teritorija oko i južno od Harkova, objašnjava uspeh kontraofanzive Kijeva italijanski list Korijere dela sera.

Uspešna kontraofanziva ukrajinske vojske se prati s velikom pažnjom u medijima u Evropskoj uniji, iako se s oprezom predočava da to uopšte ne znači da se rat bliži zaokretu i kraju, već se sad čeka kako bi mogla uzvratiti ruska strana, za koju se procenjuje da je i vojno i politički uzdrmana.

Korijere dela sera piše da su od ruskog zauzimanja Krima 2014. Amerikanci i Kijev pokrenuli plan "Koncept operacije otpora" uz obuku više hiljada vojnika ukrajinskih specijalnih snaga, uz pripremu psiholoških operacija, jačanja diverzantskih akcija u ruskoj pozadini i unutar same Rusije, lažnih poruka preko "krtica", dvostrukih agenata, s ciljem da se ruski vojni vrh zavara oko pravih ciljeva pripremanih udara i kontraofanzive.

Jedan zvaničnik američkog ministarstva odbrane je to potvrdio, objasnivši da je specijalnim snagama Kijeva koje nose ime "'Šaman' data i obuka za neregulrni, gerilski rat, a američke obaveštajne službe su ih podučile kako da obmanu neprijatelja i vode psihološki rat".

Korijere dela sera i drugi mediji smatraju da su za uspeh ukrajinske vojske bili presudni američka obuka, obaveštajni podaci i utvrdjivanje ciljeva, a naročito američki dalekometni precizni raketni bacači "Himars", uz bitno uspešno zavaravanje da će glavni udari biti usmerene na oblast Hersona na jugu, pa su ruski generali tamo povukli glavninu snaga i jako oslabili položaje na severu.

Francuski list "Figaro" ocenjuje da je ukrajinska kontraofanziva "dokazala Moskvi, ruskoj javnosti, ali i Zapadu da je ukrajinska vojska u stanju da postigne bitne pobede... pa se sad odustalo od tvrdnji da će rat jako dugo trajati i da je nužno odmah krenuti u mirovne pregovore".

Visoki predstavnik EU Žozep Borel je danas, posle razgovora u Briselu s šefom ukrajinske diploatije Dmitrom Kulebom o novoj finansijskoj vojnoj pomoći Evropske unije Kijevu od dve milijarde i 600 miliona evra, potvrdio da će evropska 27-orica nastaviti podršku ukrajinskim vlastima u nastojanju da one povrate teritorije koje je su zauzele ruske snage.

Holandski ekonomsko-finansijski dnevnik Handelsblad medjutim upozorava da se "(ruski predsednik Vladimir) Putin ne može pomiriti s porazom i moraće da pokaže svu snagu da bi obezbedio svoju vlast".

Holandski dnevnik zato smatra da "Rusiji sledi opšta vojna mobilizacija, a Ukrajini ruska kampanja razaranja".

"Putin će Ukrajini spremiti paklenu zimu", misli Handelsblad i navodi da "šef Kremlja može razoriti električnu mrežu, gasovode i električne centrale i Ukrajince ostaviti da se smrzavaju i zato beže u Zapadnu Evropu koja je i sama usred energetske krize".

"Sad očekivano zaoštravanje rata za Putina znači da se sve stavlja na kocku", zaključuje holandski list.

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x