KOVAČEVIĆ(DA SE STRUKA PITA): SRBIJA JE UVOZNIČKI OBOLELO DRUŠTVO, NEOPHODNO JE HITNO UVOĐENJE VANREDNOG EKONOMSKOG STANJA

Pokret "Da se struka pita" predložio je nedavno uvođenje ekonomskog vanrednog stanja i formiranje Kriznog ekonomskog štaba u Srbiji. 


Prečima rečima predsednika ovog pokreta Vladimira Kovačevića, ideja uvođenja ekonomskog vanrednog stanja je da se preventivno deluje.


"Srbija nema luksuz da čeka da posledično deluje, jer smo u stanju stagflacije, odnosno stanju stagniranja i pada BDP-a, uz stalni rast cena. Preventivno delovanje je ključno u situacijama takve ekonomske krize i upravo zbog toga je važno uvođenje ekonomskog vanrednog stanja i Kriznog ekonomskog štaba ", rekao je Kovačević gostujući u emisiji "Među nama" na televiziji Nova S.


On je dodao da je posledično delovanje, koje sada imamo, pogubno po srpsku ekonomiju i ukazao da Srbija nikada nije ovladala veštinom preventivnog delovanja kojom vladaju uspešne zemlje sveta.
Kovačević je istakao da bi uvođenje ekonomskog vanrednog stanja i Kriznog štaba dalo prostora da se efikasnije deluje.


Na pitanje da li bi se Krizni ekonomski štab susreo sa istim problemima disonantnih tonova i uticaja politike kao i medicinski štab tokom kovid krize, Kovačević je rekao da ne smatra da bi se to dogodilo.
"Kovid kriza je za medicinski štab bila nepoznanica. Kada je u pitanju ekonomija i trenutna kriza, ekonomisti i ljudi iz struke poznaju ovakvu situaciju i ne postoje razlike u mišljenju kako treba delovati. Svi se slažu da je potrebno preventivno delovanje", rekao je Kovačević.


Govoreći o trenutno najslabijim tačkama u ekonomskom sistemu Srbije Kovačević je istakao da je spisak takvih tačaka dug, a da je uzrok tome neadekvatan odgovor na uvoz.
"Mi smo uvoznički obolelo društvo. Mi nismo uspeli da sagledamo šta mi to uopšte uvozimo, iako nam 50 procenata naplate PDV-a dolazi iz uvoza. Mi nikada nismo supstituisali uvoz sopstvenom proizvodnjom", rekao je Kovačević dodajući da je Rusija taj posao uradila .


"Rusija je, za razliku od Srbije, uradila svoj domaći zadatak. Oni su oduvek imali restriktivne mere prema uvozu iz Evrope. Većinu toga što su izvozili su supstituisali. Jedino što Rusija nije supstituisala, je luksuz", rekao je Kovačević.


Da podsetimo, pokret "Da se struka pita" ranije je saopštio da bi krizni ekonomski štab trebalo da čine najiskusniji ekonomski stručnjaci u praksi, privrednici i industrijalci koji su spremni da se stave na raspolaganje građanima Srbije sa ciljem preventivnog delovanja radi očuvanja standarda življenja Srpske porodice.
Uz uvođenje Kriznog ekonomskog štaba pokret je, uzimajući u obzir da nova Vlada još nije formirana, predložio i da se razmotri formiranje ekspertske Vlade.

Autor : GLEDAJ.RS

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x