KOVAČEVIĆ: IZJEDNAČAVANJE DOLARA I EVRA JE POSLEDICA VEZANIH GREŠAKA EVROPSKE UNIJE, SRBIJA MORA HITNO DA REAGUJE

Izjednačavanje dolara i evra pokrenulo je niz pitanja o tome zašto se to dogodilo i na koji način će to uticati na dalja svetska ekonomska kretanja. Otvorila su se i pitanja na koji način će to uticati na Srbiju, ali na svakog njenog građanina i kakva bi trebalo da bude reakcija države.

Predsednik stranke "Da se struka pita" Vladimir Kovačević ukazuje da je sada više nego ranije potrebno umeće predviđanja kako bi se adekvatno odgovorilo na ekonomsku i energetsku krizu.

"Da biste predviđali, nije dovoljno da imate oficijelno i uvažavajuće obrazovanje. Potrebno vam je, iznad svega, iskustvo i veština. Dodatno se komplikuje i ovako teška situacija u globalnoj i srpskoj ekonomiji narušenim balansom između dolara i evra koji se kretao u očekivanoj zoni dugi niz godina", kaže Kovačević.

On dodaje da je i inflatorni tok u evropskim zemljama takođe iniciran predviđanjem, ali kako kaže, onim promašenim.

"Prvo, evropsko štampanje novca je shvaćeno kao neophodan alat za savladavanje Korona virusa, kao način da se pokriju narasle potrebe za nezarađenim platama i nezarađenim privilegijama. Drugo, računalo se na ustaljeni privredni rast i da će odštampana masa novca u kratkom roku rastom biti pokrivena. Treće, loša energetska procena i stav da je kupac važniji od specifične robe, pre svega nafte i gasa, je naredna greška koju danas Evropa takođe plaća, ponajviše Rusima. Četvrto, zakasnelo je i podizanje referentne kamatne stope Evropske centralne banke ( ECB) i Frankfurtskih činovnika"

Dok je Evropa pravila loša predviđanja, drugi su te greške iskoristili, ukazuje Kovačević.

"Iskusni Američki bankari (FED) i finansijski brokeri potpomognuti i Ukrajinskim prilikama ovih dana bi i za manje greške od ovih poentirali. Procenili su da će uspavana Evropska frajla imati mnogo više štete nego privreda SAD. Ne treba zaboraviti ni jaku rusku rublju. Dobro se snalazi Velika Britanija, dobro se snalazi i Švajcarska".

Predsednik Nove stranke "Da se struka pita" procenjuje da će se EU u narednim mesecima, zbog svih okolnosti, dodatno razjediniti.
"Članice EU će se okrenuti svaka svojoj nacionalnoj ekonomiji, a vrednosti kojima je EU učila ceo svet, ostaće kao matrica samo za mirnodopske uslove! Ove tri do četiri vezane energetsko-ekonomske greške EU teško se mogu u kratkom roku prevazići", kaže Kovačević.

Na pitanje na koji način se svetska i ekonomska situacija odražavaju na Srbiju, Kovačević ističe da su ti uticaji jaki i da su jasno vidljivi na dnevnom nivou.

"Nas svakim danom sve više stvari pogađa, jer ni jedan činilac ekonomske stabilnosti nije miran, osim kursa evra u odnosu na dinar, što će na dug rok takođe imati visoku cenu. Moramo se upitati i da li ekonomski treba da sledimo poljuljanu Evropsku ekonomiju ili da partnere tražimo na novim geografskim mestima", kaže Kovačević.

Predsednik stranke "Da se struka pita" predlaže da Srbija svoj Evropski put, zbog ekonomije, oroči na naredna 24 meseca. Nakon toga, kako navodi, potrebno je da se on detaljno preispita.

"Predlog nove stranke "Da se struka pita" je i da hitno formiramo Ekspertsku, a ne političku Vladu. Nije vreme za improvizaciju sa ekonomski neiskusnim ljudima niti je vreme za amaterizam", poručuje Kovačević.

Autor : gledaj.rs

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x