KOVAČEVIĆ: PROGNOZE NARODNE BANKE SRBIJE SU NEREALNE

Prognoze Narodne banke Srbije (NBS) da će vrhunac inflatornog toka biti u septembru mesecu i da će se nakon toga dugoročno smirivati potpuno su nerealne, ocenjuje predsednik "Nove stranke- Da se struka pita".

Kovačević ističe da je međugodišnja inflatorna stopa koja po NBS iznosi  12,8 odsto potcenjena.

"Parametri kojima službenici NBS raspolažu su optimistični. Oslonjeni su na podatke Republičkog zavoda za statistiku (RZS) i ne odslikavaju valjano stanje, niti mogu biti baza za prognozu onoga što nas zapravo očekuje", kaže Kovačević.

Predsednik "Nove stranke- Da se struka pita" dodaje da će inflatorni breg rasti i nakon septembra meseca, a povećanje cene industrijskih dobara, kao što su hrana, lekovi, hemijski proizvodi, energenti i njihov skok, tek od jeseni će napraviti novi pritisak na inflaciju i biće svakako veći od 14 odsto.

"Prognozu da će privredni rast nadjačati inflatornu stopu takođe smatramo ne valjanim predviđanjem, jer nije uzela u obzir ni izvesne restrikcije struje koje bi svakako uticale i na smanjenu industrijsku proizvodnju i njen uticaj u poslednjem kvartalu na BDP.  Već odavno smo u dubini stagflacije, a podaci kojima raspolaže NBS su neadekvatni i zahvaćeni su iz perioda koji ne odražava valjanu sliku", kaže Kovačević.


Kovačević ističe i da je neophodan ekonomski zaokret kako bi se očuvala srpska ekonomija.


" Najvažnija mera koja bi dugoročno pomogla savladavanju inflacije, kao kancera svake nacionalne ekonomije, je pojačani pritisak na supstituciju svega što uvozimo domaćom proizvodnjom, i to što pre", poručuje Kovačević


Autor : GLEDAJ.RS

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x