KOVAČEVIĆ: VLADINA CENA SVINJSKOG MESA ĆE UNIŠTITI SRPSKOG SELJAKA I PROŠIRITI GMO MESO NA SRPSKO TRŽIŠTE

Vladina mera ograničenja cene svinjskog mesa će uništiti srpskog seljaka i dovesti do toga da se na tržištu Srbije može naći samo svinjsko meso iz uvoza i to svinja koje su hranjene GMO žitaricama, upozorava Vladimir Kovačević predsednik "Nove stranke - Da se struka pita".


Kovačević ističe da se svinjsko meso proizvedeno u Srbiji, sa ograničenom cenom Vlade Srbije,  građanima ne može prodavati bez gubitaka kod proizvodjača.

"Sa aktuelnom berzanskom cenom kukuruza koja danas iznosi 32 din/ kg, po Vladinoj ograničenoj ceni, svinjsko meso se u marketima može ponuditi samo kao zamrznuto meso skladištara ili zamrznuto meso uvezeno iz inostranstva pred istekom roka trajanja", kaže Kovačević.

Uz napomenu da zadnjih šest meseci pad stočnog fonda iznosi 48,1%, Kovačević ističe da je mera Vlade Srbije o ograničenju cene, bez dodatnih mera, neefikasna i štetna i predlaže promenu takve politike.


"Ne mogu se štititi stanovnici Srbije neefikasnim merama koje proizvodjače i malobrojne tovljače svinja guraju u gubitke. Prava i efikasna mera bi bila, ponuditi jeftin kukuruz iz Republičkih robnih rezervi tovljacima ili paritet za otkup svinja odnosom 7 kg kukuruza za 1 kg žive mere tovnih svinja, a onda takvo meso ponuditi po ograničenoj ceni stanovništvu"


Kovačević smatra da trenutna mera ograničenja cene svinjskog mesa, koju ne prate druge mere zaštite proizvođača, samo prebacuje gubitke sa potrošača na proizvođače i da će to dovesti do njihovog bankrotstva, pa će u Srbiji nadalje postojati samo GMO meso iz uvoza.

"Da bi građanima bilo jasnije, GMO seme žitarica, koje daje gotovo duple prinose po hektaru, je u Srbiji zabranjeno. Sa druge strane, u zemljama iz kojih uvozimo meso je GMO seme dozvoljeno. Tako mi zapravo jedemo meso životinja iz uvoza koje su hranjene GMO žitaricama, a i istovremeno uništavamo srpske proizvođače koji za prehranu svinje ne koriste GMO hranu. I tu paradoksu nije kraj jer Vlada, zbog nedostataka prasadi, planira da uveze 40.000 komada iz Danske"


Situaciju sa svinjskim mesom na tržištu Kovačević upoređuje sa nedavnom situacijom sa šećerom i poziva Vladu Srbije da reaguje.


"Do juče smo sličnim, lošim pristupom, šećer u marketima imali po 75 din/kg, danas po 90 din/kg, a sutra po ko zna kojoj ceni i zato molimo Vladu Srbije, da dublje sagleda problem, reši ga po predlogu koji je Nova stranka Da se struka pita predložila", kaže Kovačević.


Predsednik  "Nova stranke -Da se struka pita" kaže i da će, kada ova stranka dobije šansu da predvodi srpski agrar, ovakve neefikasne  i ad hok mere biti "samo sećenje na ružno vreme".

Autor : gledaj.rs

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x