Kurti: Demokratija se ne može suspendovati, niti držati kao talac

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas da se "demokratija ne može suspendovati, niti držati kao talac", te izrazio punu institucionalnu podršku novim gradonačelnicima opština na severu Kosova.
Kurti je u video obraćanju rekao da su gradonačelnici izabrani na izborima 23. aprila "jedini koji imaju bilo kakav legitimitet da budu u zgradama opština, a na usluzi građanima".

"Poslednjih sati naše institucije su još više pojačale komunikaciju sa međunarodnim partnerima, jer imamo zajednički cilj da smirimo situaciju", rekao je Kurti.

Osvrćući se na nasilje demonstranata koji su napali vojnike Kfora u Zvečanu, premijer je rekao da je juče "konačno dokazano sa kime se sve vlast suočava".

"Sa grupama ekstremne desnice u maskama, koje vandaliziraju, napadaju, pale sve ono što ne smatraju srpskim i koji uzdižu nacionalističke i šovinističke simbole, kao na primer krst sa četiri S ili slovom Z kao simbolom ruske agresije u Ukrajini" rekao je Kurti.

Prema njegovim rečima, ti ljudi ne mogu biti iznad zakona.

"Takvi su kriminalci multimilioneri poput Milana Radojčića i Zvonka Veselinovića. Oni su veliki biznismeni i vlasnici šverca koji uslovljavaju svoje siromašne radnike nasilnim protestima. To je zapravo odnos njihovih gazda u Beogradu prema javnoj upravi, odnosno put Aleksandra Vučića, Aleksandra Vulina i Ivice Dačića", rekao je premijer Kosova.

On je istakao da protesti organizovani u poslednja dva dana nisu bili mirni i nisu bili zbog opštine, već su bili protesti "za vlast".

"Na Kosovu se vlast može dobiti samo na izborima. Ne nasiljem i zločinom", rekao je on.

Od 26. maja tenzije su porasle na severu Kosova, pošto su istog dana novi gradonačelnici Zvečana, Leposavića i Zubinog Potoka ušli u zgrade opština pod pratnjom kosovske policije.

Vlada Kosova je ranije branila svoju odluku da nove gradonačelnike odvede u zgrade opština, dok je za nasilje u Zvečanu okrivila Beograd rekavši da "predvodi ekstremističku gomilu".

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x