Lajčak: Sastanak sa premijerom Kurtijem važan signal angažovanja za postizanje sporazuma

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Prištine i Beograda Miroslav Lajčak izjavio je posle dvosatnog sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, da delegacija koju čine predstavnici EU, SAD, Fracuske, Nemačke i Italije predstavlja važan signal za snažnu posvećenost postizanju sporazuma Kosova i Srbije.
Rekao je da sastanak nije bio lak i da su razgovarali o predlogu iz decembra o normalizaciju odnosa dve zemlje.

"Sastanak je trajao preko dva sata, što pokazuje da nije bio lak, ali otvoren i iskren. Ne želimo da dajemo dramatične izjave jer smo usred procesa i sada idemo ka Beogradu. Mislim da smo očekivali veće razumevanje mogućnosti koje ovaj predlog nudi. Nadam se da ćemo stići do cilja i nastavićemo da se angažujemo u tom pravcu", rekao je Lajčak novinarima.

Na sastanku sa Kurtijem danas su pored Lajčaka bili savetnici za spoljnu politiku nemačkog kancelara i francuskog predsednika, Jens Pletner i Emanuel Bon, diplomatski savetnik premijera Italije Frančesko Marija Talo i izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

Posle Prištine, predstavnici Evropske unije posetiće Beograd gde će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x