Litvanija neće dovesti u pitanje odluku Brisela o tranzitu ruske robe ka Kalinjingradu

Premijerka Litvanije Ingrida Šimonite izjavila je danas da Litvanija neće pokušavati da obori odluku Evropske komisije (EK) da se dozvoli tranzit neke robe pod sankcijama EU ka ruskoj enklavi Kalinjingradu.
EK je juče saopštila da Rusija može da nastavi sa transportom određene robe ka Kalinjingradu železnicom, ali ne i putevima, ukoliko ta roba nema vojnu upotrebu.

Litvanija je ranije ove godine zabranila prolaz vozovima sa robom iz Rusije koja je na meti sankcija EU, što je izazvalo oštru reakciju Moskve.

Šimonite je navela da je fokus EU sada na održavanju podrške Ukrajini u ratu i obezbeđivanje brzog sporazuma oko novih sankcija prema Moskvi.

"Ne bi bilo racionalno trošiti vreme i energiju na rasprave oko toga da li kilotona čelika može da železnicom pređe iz jednog dela Rusije ka Kalinjingradu. Bilo kakve dalje rasprave oko toga bile bi prava pobeda Kremlja", rekla je Šimonite.

Rusku enklavu Kalinjingrad okružuju Litvanija i Poljska. Vozovi do Kalinjingrada iz Rusije idu preko Belorusije i Litvanije.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x