Lokalni izbori u Šavniku održaće se najverovatnije u iduću nedelju, juče se glasalo četvrti put

 Lokalni izbori u Šavniku održaće se najverovatnije u nedelju, nakon što juče po četvrti put nije uspelo glasanje na dva biračka mesta.
Predsednik OIK Šavnik Dušan Radanović je rekao kasno sinoć da su poništili glasanje na dva biračka mesta.

"Naizgled miran dan, nije bilo uopšte neregularnosti do 18 časova. Tada smo dobili obaveštenje od biračkih odbora da je glasanje na oba biračka mesta prekinuto. Razlozi su već poznati, članovi biračkih odbora nisu omogućili da glasači ostvare svoje Ustavom i zakonom zagarantovano biračko pravo" rekao je Radanović, prenose lokalni mediji.

On je dodao da je procedura jasna. "Nas obavezuje zakon o izboru odbornika i poslanika. Verovatno ćemo zakazati za nedjelju, znači po zakonu o izboru odbornika i poslanika najduže u roku od sedam dana od dana poništenja moraju se ponovo održati izbori", pojasnio je Radanović.

Većina od 1.968 gradjana je već glasala, a na predstojećim ponovljenim, na dva biračka mesta upisan je nešto više od pet stotina gradjana.

Šavnik je varošica na severu Crne Gore, sa manje od 2.000 birača.

Lokalni izbori u 14 crnogorskih gradova održani su 23. oktobra. Završeni su u svim osim u Šavniku, gdje je četiri puta u prethodne tri nedjelje prekinuto glasanje zbog brojnih neregularnosti i incidenta.

Glavni politički protivnici, dosadašnja gradska vlast predvodjena Demokratskom partijom socijalista Mila Djukanovića s jedne strane, i proruski Demokratski front i Demokrate, s druge, medjusobno se optužuju za opstrukciju izbornog procesa.

Glavna tačka sporenja je podatak da se u Šavnik uoči lokalnih izbora, uglavnom iz susednog Nikšića, doselilo preko 300 birača, iako podaci sa tri poslednja popisa svedoče da se iz tog grada stanovništvo uglavnom odseljava.

Zbog sumnji na "izborni inžinjering" u Šavniku dokumentacija policije proslijedjena je tužilaštvu.

Policija je podnela krivične prijave zbog povrede prava glasanja, nanošenja lakih tjelesnih povreda, napada na službeno lice, uništavanja dokumenata o glasanju.Foto: pixa bay

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x