LSV: Evropska unija je odgovor na fašizam i nacizam

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) saopštila je danas da, 77 godina nakon pobede nad nacizmom i fašizmom, Evropa nema pravo da bude "srećna i spokojna", jer je nada da su "zločinačke politike zauvek poražene sve bledja".
"Milioni žrtava nisu bili dovoljni da politika 'krvi i tla' konačno ode u nepovrat. Desni ekstremizam je veoma živ. Političke opcije koje zagovaraju ideje bliske nacizmu i fašizmu slobodno šire svoje ideje i dobijaju sve veću podršku u izbornim procesima", upozorila je LSV.

Ta stranka je ocenila da je slično i u zemljama nastalim u bivšoj Jugoslaviji, gde je na sceni istorijski revizionizam, jer se "dželat predstavlja za žrtvu, a žrtva za dželata".

Iz LSV-a su podsetili da se ta stranka 2009. godine izborila za usvajanje Zakona o zabrani manifestacija neonacističkih ili fašističkih organizacija i udruženja i zabrani upotrebe neonacističkih ili fašističkih simbola, što čini osnovu za obračun sa protagonistima ideja nacizma i fašizma.

"Nažalost, zakon je, veoma često, samo mrtvo slovo na papiru. Njegovo sprovodjenje svakodnevno izostaje. Veličaju se ratni zločinci i iz Drugog svetskog rata i ratova na prostoru bivše Jugoslavije. Osudjeni ratni zločinci slobodno paradiraju ulicama i medijima, a institucije finansiraju rad njihovih udruženja gradjana", navedeno je u saopštenju LSV-a.

U toj stranci smatraju da je tužno što se Dan pobede dočekuje dok traje rat u Ukrajini.

"Evropski i svetski mir su ponovo ugroženi. Evropsko jedinstvo ne sme biti narušeno. Ono je nastalo na temeljima pobede nad nacizmom i fašizmom", navedeno je u saopštenju.

LSV je uz ocenu da je zadatak svih evropskih naroda da čuvaju mir i slobodu, istakla da Srbija mora postati članica Evropske unije i tako učestvovati u gradjenju i čuvanju evropskog jedinstva jer je samo ujedinjena Evropa garant mira na našem kontinentu.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x