LSV: Ištvan Pastor izjednačava sve Madjare sa fašističkim zločincima

 Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Aleksandar Marton ocenio je danas da predsednik Saveza vojvodjanskih Madjara (SVM) Ištvana Pastora izjednačava celu madjarsku zajednicu u Vojvodini sa ratnim zločincima i slugama fašistita u Bačkoj u Drugom svetskom ratu i pozvao ga da prestane to da radi.

Marton je u saopštenju naveo da je "Pastorov stav, da su u toku pokušaji proglašavanja čitave madjarske zajednice fašističkom, sramotni pokušaj 'pranja' imena poznatih ratnih zločinaca".

Naveo je i da Pastor vrlo dobro zna da nisu svi Madjari u Vojvodini fašisti, te ukazao da "zločinci imaju ime i prezime" i da "ta imena treba da budu na stubu srama, a nikako na spomeniku nevinim žrtvama".

Dodao je da "nisu svi Nemci krivi za Aušvic, niti su svi Hrvati krivi za Jasenovac", niti su, kako je dodao, "svi Srbi krivi za Srebrenicu".

Ocenio je da Pastor stupa politiku "getoizacije i nacionalnih torova", te dodao da su tu politika sve moderne nacije odavno napustile.

Naveo je i da je ta politika dovela "i do drastičnog pada broja Madjara u Vojvodini", te dodao da ih je "nekada bilo više od pola miliona, a danas, verovatno, ni 200.000".

"Poručujemo Vam da politika koja izjednačava žrtvu i zločinca, i koja zaboravlja da zločinac ima ime i prezime, nikada neće proći u Novom Sadu i Vojvodini", poručio je Marton.

Prema njegovim rečima, ratni zločinci nikada neće imati spomenik u Novom Sadu.

Pastor je nedavno u Subotici rekao da su ove godine predstavnici SVM izloženi pritiscima oko podizanja spomenika žrtvama iz 1944-45 u Novom Sadu.

"Zalagaćemo se do zadnjeg momenta mirno, dostojanstveno, da se oda poštovanje nevino nastradalima, zbog toga što je to civilizacijska obaveza koja je jedna od osnovnih temelja našeg političkog stava. Nadamo se da će razum pobediti", poručio je Pastor.Foto: pixa bay

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x