LSV: Zašto vlast ne spušta dozvoljeni nivo u aflatoksina u mleku

 Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) upozorila je danas da je "gotovo neprimetno, zatrpana dnevnopolitičkim dešavanjima", prošla vest da je spuštanje granice dozvoljenog nivoa aflatoksina u mleku odloženo za godinu dana.
"Umesto od 1. decembra ove godine, Ministarstvo poljoprivrede je izmenama Pravilnika o maksimalnim koncentracijama odredjenih kontaminenata ovu odluku prolongiralo za još jednu godinu, pa će se nivo ove kancerogene materije dovesti na evropski standard tek od 1. decembra 2023. godine", naveo je fukcioner LSV Aleksandar Rudić u saopštenju.

Dodao je da to znači da će gradjani Srbije i narednih godinu dana piti mleko sa dozvoljenom granicom aflatoksina od 0,25 mikrograma po litri, umesto 0,05 mikrograma po litri, kako je to utvrdjeno standardima EU, ali i standardima Srbije do 2013. godine, kada je povećanjem dozvoljenog nivoa za deset puta, "rešen" problem sa domaćim mlekom.

"Pitamo nadležno ministarstvo zbog čega se rešavanje ovog problema ponovo odlaže i šta namerava da preduzme u narednom periodu, kako za godinu dana ne bismo ponovo došli u situaciju da se zdravlje gradjana stavlja u drugi plan", rekao je Rudić.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x