Madjarska pozvala EU da bude tolerantna nakon predloga da joj se zamrznu sredstva

Mađarskoj je potrebno vreme i poziva svoje partnere iz Evropske unije da budu "tolerantni", izjavila je danas madjarska ministarka pravde Judit Varga.

Ona je to rekla nakon što je Evropska komisija predložila da se suspenduje izdavanje sredstava Madjarskoj u vrednosti od oko 7,5 milijardi evra, zbog zabrinutosti oko demokratskog nazadovanja i mogućeg lošeg upravljanja EU sredstvima.

Varga je rekla da je Mađarska predložila 17 mera koje "mogu da otklone sve zabrinutosti" koje je iznela Evropska komisija.

"Potrebno je vreme, jer čak i ako postoje ubrzane procedure za usvajanje zakona i izmenu zakona, potrebno je formirati nove institucije. Za to morate da zaposlite nove kadrove", rekla je Varga novinarima u Briselu i dodala da očekuje da će Mađarska imati vremena do sredine novembra da pokaže da je na pravom putu.

Evropski komesar za budžet Johanes Han rekao je ranije da, uprkos merama koje je Madjarska predložila za ispravku nedostataka, Evropska komisija preporučuje suspenziju dela preuzetih obaveza za tri operativna programa u okviru kohezione politike, u procenjenom iznosu od 7,5 milijardi evra.

Koheziona sredstva, jedan od najvećih delova budžeta EU, pomažu zemljama da unaprede svoje privrede i infrastrukturu do EU standarda.

On je rekao da bi Madjarska do 19. novembra trebalo da odgovori i ispravi zamerke koje je navela Unija.Foto: pixa bay

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x