Makedonski penzioneri na protestu u Skoplju traže linearno povećanje penzija

 Penzioneri iz više gradova Severne Makedonije okupili su se danas, na Međunarodni dan penzionera, na protestu ispred zgrade Vlade u Skoplju, zahtevajući linearno povećanje svih penzija.
Zahtevi penzionera su linearno povećanje penzija za 3.500 denara (57 evra) za svakog penzionera, a ne procentualno po Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju, kao i promena metodologije za obračun penzija.

"Tražimo, ne šest odsto (koliko je Vlada najavila), ne 80 odsto од minimalne zarade, tražimo da minimalna penzija bude 18.000 denara (oko 300 evra). Tražimo linearno povećanje, a ne procentualno povećanje", poručili su pojedini učesnici protestesta.

Ukoliko ne budu ispunjeni njihovi zahtevi najavili su da će tražiti ostavku premijera Severne Makedonije i ministarke rada i socijalne politike.

Kako su preneli lokalni mediji, zbog protesta penzionera je za saobraćaj zatvren Bulevar "Ilinden" kod Vlade Severne Makedonije.

Ministarka rada i socijalne politike Severne Makedonije Jovanka Trenčevska najavila je prekjuče da do kraja meseca očekuje konkretne predloge u vezi sa penzijama, sa fokusom na penzionere sa niskim mesečnim primanjima.

Te predloge bi trebalo da napravi Radna grupa formirana posle prvog protesta penzionera u Skoplju, početkom leta.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x