Makron će u Njujorku razgovarati sa predsednicima Irana i SAD

Francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) razgovaraće na marginama zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku, sa iranskim kolegom Ebrahimom Raisijem o oživljavanju medjunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu, saopštila je danas Jelisejska palata.
Makron, koji je sinoć stigao u Njujork, imao je radnu večeru sa generalnim sekretarom UN Antonijom Guterešom (Guterres). Tokom dana je predvidjen sastanak sa Raisijem, a sutra sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom (Joseph Biden).

Francuski predsednik bi trebalo da se sastane i sa premijerima Velike Britanije, Pakistana i Libana, kao i sa predsednikom Čilea Gabrijelom Borićem.

Makron je imao nekoliko telefonskih razgovora sa Raisijem poslednjih meseci kako bi ga ohrabrio da prihvati uslove koje su Evropljani predložili za oživljavanje medjunarodnog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine. Primena sporazuma je obustavljena 2018. godine kada je tadašnji predsednik SAD Donald Tramp (Trump) odlučio da svoju zemlju povuče iz sporazuma.

"Lopta je na iranskoj strani", rekao je Makron krajem avgusta i dodao da bi sporazum "bio koristan iako ne bi sve rešio".

Makron će u govoru na zasedanju Generalne skupštine UN izložiti svoje diplomatske prioritete, navela je Jelisejska palata.

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x