Mali sa predstavnicima MMF-a: Javne finansije stabilne a javni dug pod kontrolom

Srpske javne finansije su stabilne, prvi kvartal je završen sa pozitivnim indikatorima, a javni dug je u potpunosti pod kontrolom, izjavio je danas ministar finansija Srbije Siniša Mali tokom razgovora sa predstavnikom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Donalom Mekgetigenom u Beogradu, saopštilo je Ministarstvo.
Mali je počeo danas razgovore sa Misijom MMF-a u okvriu prve revizije aktuelnog Stend-baj aranžmana koji je odobren Srbiji 19. decembra prošle godine i koji ima za cilj očuvanje makroekonomske i finansijske stabilnosti, jačanje otpornosti privrede u uslovima globalne energetske krize i podsticanje održivog rasta.

Sumirajući prethodnu godinu, kao i prvi kvartal ove godine, ministar je rekao i da je zabeležen rekordan priliv stranih direktnih investicija i istorijski niska stopa nezaposlenosti.

Kada je reč o situaciji o energetskom sektoru, Mali je istakao da je u tom smislu dosta urađeno u poslednjih nekoliko meseci, te da Srbiju očekuju velike investicije u ovaj sektor u narednim godinama.

"Pored velikih investicija, radi se i na planu za strateško restrukturiranje Elektroprivrede Srbije, kako u narednim godinama to preduzeće ne bi predstavljalo fiskalni rizik za budžet", rekao je on.

Dodao je da, nakon što je završena zimska sezona, može da kaže da nije potrošeno onoliko gasa koliko je bilo očekivano, kao i da je i produžen najam skladišta u Mađarskoj na dodatnih 12 meseci.

Zaključio je da je Srbija na dobrom putu što se tiče ciljeva u oblasti energetike iz aktuelnog aranžmana.

Kada je reč o stanju u budžetu, Mali je naveo da su pokrivene potrebe za finansiranjem budžeta za ovu godinu.

Dodao je i da, zbog globalnih izazova, ima prostora, odnosno takozvane "bafere" u budžetu, u slučaju da je potrebno da država na neki način reaguje.

Rekao je da se trenutno bavi 2024. godinom, u smislu finansiranja budućih obaveza, ali i da je namera Vlade da se nastavi sa velikim ulaganjima u javne investicije, a kako je naglasio, najvažnije je da se u tom smislu nađu novi izvori rasta.

Mali je naglasio da proces transformacije i modernizacije Poreske uprave odlično napreduje, kao i da će ta uprava uskoro dobiti novu zgradu.

Rekao je da su uspešno završeni projekti nove e-fiskalizacije i e-faktura, kao i da će privrednicima biti omogućen brži povraćaj PDV-a.

Osim toga, kada je reč o carini, ministar je rekao da se trenutno radi na projektu e-otpremnica.

Sagovornici su se osvrnuli i na napredak projekta "Iskra" koji podrazumeva sistem centralizovanih zarada, a Mali je naveo da je ispunjen jedan od ciljeva programa koji se tiče uključivanja sektora obrazovanja, sa preko 1.800 ustanova u sistemu.

Mekgetigen je pohvalio napore Vlade Srbije i Ministarstva finansija i sve što je urađeno na održavanju stabilnosti javnih finansija i usaglasio da je važno da se, kada je reč o rashodima, sredstva troše na javne investicije, koje doprinose daljem privrednom rastu.

Misija MMF-a boraviće u Beogradu do 4. aprila.Foto: MMF

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x