Mandatar Netanjahu traži produženje roka za formiranje vlade

Ispravka se odnosi na podatak u drugom pasusu. Ispravljena verzija glasi: Mandatar za sastav nove Vlade Izraela Benjamin Netanjahu zatražio je u četvrtak uveče da se rok za formiranje vladajuće koalicije sa njegovim ultraortodoksnim i ultradesnim saveznicima produži na dve nedelje.

Posle parlamentarnih izbora održanih 1. novembra bivši premijer Netanjahu je u poziciji da osnuje stabilnu desničarsku vladu i okonča period političkog zastoja koji je obeležilo i pet uzastopnih izbornih procesa za manje od četiri godine.

Predsednik Izraela Isak Hercog je 13. novembra poverio Netanjahu da obrazuje vladu pošto su ga za mandatara podržali predstavnici 64 od ukupno 120 poslanika u izraelskom parlamentu (Knesetu).

Netanjahu rok od 28 dana ističe u ponoć u nedelju, a on je kasno sinoć zatražio od Hercoga da mu da više vremena kako bi sa dve partije postigao konačne dogovore.

Predsednik Izraela po zakonu može da odobri dodatnih 14 dana za pregovore o vladi.

Netnjahuov konzervativni Likud je već potpisao koalicione sporazume sa tri kontroverzne ekstremno deničarske stranke, Verskim cionizmom, Jevrejskom snagom i partijom Noam koja se oštro protivi LGBTQ zajednici.

Dodatni sporazumi su potrebni pre nego što se objavi da je vlada obrazovana.

Netanjahu je u pismu Hercogu naveo da postoje pitanja na koja još nema odgovora o podeli funkcija sa partijom sefardskih Jevreja Šas i Ujedinjenom Torom judaizmom u kojoj su aškenaski Jevreji.

Iako su neki izraelski politički analitičari predvidjali da će Netanjahu saopštiti da je formirao vladu samo nekoliko dana pošto je dobio mandat pokazalo se da su pregovori o koaliciji složeni.

Netanjahu je bio primoran da osetljive portfelje poveri kontroverznim političarima, uključujući lidera Jevrejske snage Itamara Ben-Gvira poznatog po antiarapaskoj retorici .

On će biti ministar nacionalne bezbednosti zadužen za graničnu policiju na okupiranoj Zapadnoj obali.

Uz to Netanjahu još nije doneo konačnu odluku o podeli portfelja članovima svoje partije.

Formiranje vlade komplikuje činjenica da je lider Šasa Arije Deri osudjen za utaju poreza, zbog čega ne može da bude u vladi.

Parlament Izraela u kojem Netanjahu i njegovi saveznici sada imaju većinu će možda težiti da se usvoji zakon koji će omogućiti Deriju da bude ministar.

Na osnovu preliminarnog dogovora sa Likudom Deri bi u prvom delu mandata nove Netanjahuove vlade bio ministar unutrašnjih poslova i zdravlja i zamenik premijera, a u drugom ministar finansija.

Izraelska opozicija u kojoj su partije centra je apelovala na predsednika Hercoga da mu ne odobri produženje roka,optuživši Netanjahua da kupuje vreme kako bi se usvojio kontroverzni zakon.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x