Matić: Tržište hrane stabilno, stabdevenost dobra, cene će padati krajem godine

Ministarka za trgovinu, turizam i telekomunikacije Tatjana Matić izjavila je danas da je tržište hrane stabilno i da je snabdevenost dobra.
Matić je, gostujući na RTS-u, rekla da je najveća briga inflacija, za koju je ukazala da je uvezena, da borba s inflacijom ostaje najveći prioritet i dodala da se pad očekuje u drugoj polovini godine.

"Kada govorimo o tržištu hrane i u nekim mnogo težim vremenima – na početku kovida kada je bila složenija i komplikovnija situacija, kada govorimo o zaustavljanju nekih proizvodnih procesa, prekidima nekih distributivnih lanaca – mi smo imali dobru snabdevenost tržišta", ocenila je Matić.

Ona je rekla da uvezena inflacija "nije samo naša briga" već da i Evropa i svet pokušavaju da je stabilizuju, a ono što doprinosi skoku inflacije jeste problem s energentima.

"Pored mera koje preduzimamo kao država, NBS i Ministarstvo finansija i uredbe su bile u cilju zaštite potrošača i kontrole inflacije", rekla je Matić.

Podsetila je da će Centralna evropska banka krajem juna na zasedanju doneti odluku o povećanju referentne kamatne stope i da se očekuje da će se odluke donositi kvartalno.

"Više neće biti jefitnog bankarskog novca", kaže ona.

Prema njenim rečima, inflacija se mora zaustaviti i da je u Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi viša od sedam odsto.

Ministarka je navela da će ponovo robne rezerve reagovati sa dodatnih 23.000 tona brašna ka pekarskoj industriji po subvencionisanim cenama od 33 dinara po kilogramu brašna.

Cene mesa u Srbiji su i pre krize, rata u Ukrajini i kovida, bile više nego u regionu, rekla je Matić.

"Skok cena energenata i skok žitarica utuče na cene mesa kao i ograničavanje cena nekog mesa može imati posledično neku vezu", a ono što ima uticaj na to, je i to što Srbija nema veliki stočarski fond.

"Stanje u robnim rezervama je dobro i pod kontrolom", rekla je Matićeva i dodala da robne rezerve drže situaciju pod kontrolom.

Kada su u pitanju cene, naglasila je da se očekuje da od polovine godine krene stabilizacija, a da će se sa padom inflacije početi u drugoj polovini godine.

Kada je u pitanju turizam, Matić je rekla da je devizni priliv od turizma u tekućoj godini je 43,5 odsto veći u odnosu na prošlu godinu i podsetila da je u 2021. ostvarena najbolja turistička sezona, devizni priliv od preko milijardu i 500 miliona evra.

Prema njenim rečima, najbrojniji gosti su iz regiona, a u prethodnoj godini bilo je dosta gostiju iz Rusije, kao i iz daljih destinacija, iz Brazila i Indije.

"Mnogi državljani trećih zemalja dolazili su da se vakcinišu. Iskoristili smo kovid kao šansu. Nismo ostalili zaboravljena turistička destinacija, region je ostao otvoren. Domaći turisti su spasili sezonu, posebno prve godine. Sve je to na neki način ostavilo rezultat", rekla je ministarka.

Vaučeri za odmor u Srbiji su podeljeni, "očekujemo od septembra da ćemo sa Ministarstvom finansija uspeti da obezbedimo bar još jedan kontingent vaučera", zaključila je Matić.


foto: pixa bay

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x