Mihajlović i Popesku: Zajednički projekti i saradnja obezbeđuju regionalnu energetsku stabilnost

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je danas u Bukureštu sa rumunskim ministrom energetike Danjielom Virdžilom Popeskuom o realizaciji zajedničkih projekata, unapredjenju saradnje dve države u oblasti obnovljivih izvora energije (OIE) i izgradnji gasne interkonekcije.
Mihajlović je rekla da su za Srbiju prioriteti povezivanje u gasnom sektoru i izgradnja novih energetskih kapaciteta, navodi se u saopštenju njenog kabineta.

"Srbija je ove godine počela izgradnju gasovoda Niš-Dimitrovgrad, koji će nam omogućiti da dobijamo gas i iz LNG terminala u Grčkoj i gas iz Azerbejdžana, ali je naš plan da se povežemo gasovodima i sa drugim susedima, da napravimo gasnu mapu povezanosti, jer je to jedini način da budemo bezbedni u ovom sektoru", kazala je ona.

Ministarka je najavila da će ove godine biti uradjena projektno-tehnička dokumentacija za zgradnju transportnog gasovoda Mokrin - rumunska granica u dužini 12,8 kilometara.

"Izgradnjom ove interkonekcije dobićemo mogućnost povezivanja gasnim sistemom 'Transgaz' u Rumuniji i gasovodom Brua", rekla je Mihajlović.

Prema njenim rečima, cilj je da se smanji proizvodnja energije iz prljavih goriva i poveća procenat kapaciteta koji za proizvodnju energije koriste OIE.

"U našem novom investicionom planu vrednom više od 35 milijardi evra, pored izgradnje hibridne RHE 'Djerdap 3', želimo i nove solarne i vetroelektrane", rekla je Mihajlović.

Potvrdila je da postoji obostrano interesovanje za realizaciju projekta hibridne RHE "Djerdap 3" i da je to projekat koji će unaprediti regionalnu energetsku bezbednost i stabilnost.

"U planu je i izgradnja vetroparka i solarne elektrane kao kombinacije plutajućih solara i solara na zemlji. 'Djerdap 3' bi praktično postao hibridna reverzibilna HE, jedinstvena u Evropi", rekla je ona.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x