Milanović odbio da razmotri predlog ministra o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović odbio je danas da razmotri dopis ministra odbrane kojim je tražena njegova saglasnost za obuku ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj, saopšteno je danas u Zagrebu.

Milanović je i ranije rekao da se oštro protivi obuci istakavši da bi se time rat doveo u Hrvatsku i da ne podržava "upetljavanje Hrvatske u taj rat više nego što treba".

U saopštenju pres službe predsednika Hrvatske navodi se da nisu stečeni uslovi za razmatranje dopisa ministra odbrane Marija Banožića kojim se traži prethodna saglasnost predsednika za učešće u misiji Evropske unije za vojnu pomoć za podršku Ukrajini (EUMAM).

Predsednik je odbio da razmatra dopis ministra iz više razloga, među ostalim, jer smatra da on nije ovlašćen da to traži, već samo Vlada, premijer i eventualno Sabor. U dopisu, dodaje se, nisu navedene koje bi bile konkretne aktivnosti hrvatskih vojnika u inostranstvu i ukrajinskih u Hrvatskoj, a pogrešno se pozivalo na određene ustavne odredbe.

Tako je, među ostalim, predsednik naglasio da Ukrajina nije članica nijednog saveza čiji je član Hrvatska i da se u ministrovom dopisu ne navodi koji bi to bili međunarodni ugovori na osnovu kojih bi njeni vojnici mogli da uđu u Hrvatsku. Zbog toga se na Ukrajinu ne može primenjivati odredba Ustava navedena u dopisu.

U njoj piše da "oružane snage država saveznica mogu preći granicu i ući u Republiku Hrvatsku ili delovati unutar njenih granica u skladu sa sklopljenim međunarodnim ugovorima, na osnovu odluke Hrvatskoga sabora, koju predlaže Vlada uz prethodnu saglasnost predsednika".

"Predsednik Republike smatra da iz navedenih razloga nisu stečeni uslovi da uopšte uzme u razmatranje navedeni dopis ministra odbrane, a radi donošenja odluke o davanju ili nedavanju prethodne saglasnosti", zaključeno je u saopštenju.

Milanović je sredinom oktobra izjavio da se oštro protivi vojnoj obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj, dok je premijer Andrej Plenković osudio njegove stavove ocenivši ih kao proruske.

"Hrvatski vojnici nisu školovani da bi vodili tuđe ratove. Ovo nije u našem dvorištu i neću dopustiti da šačica šarlatana, kojima su samo njihovi interesi bitni, Hrvatsku uvlači u bilo šta osim u ono što je potrebno", rekao je Milanović novinarima u Splitu.

On je istakao da Hrvatska neće učestvovati u tom ratu dok je on vrhovni komandant.

Za razliku od predsednika države koji dolazi iz Socijaldemokratske partije, premijer i predsednik vladajuće Hrvatske demokratske zajednice Andrej Plenković rekao je da će Hrvatska kroz misiju EU učestvovati u obuci ukrajinskih vojnika, ali pritom nije rekao kako će pri donošenju odluke zaobići predsednika države, budući da mu u slučaju veta predsednika države treba dvotrećinska podrška u Saboru.

Vlada i premijer su ideju o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj izneli tek pošto su strani mediji objavili da EU osniva misiju pomoći Ukrajini, da je 20 ministara spoljnih poslova država članica iskazalo načelnu spremnost da učestvuje u obuci ukrajinskih vojnika, a njih 13, uključujući i Hrvatsku, iskazalo spremnost da obuka bude u njihovim državama.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x