Milanović pretnje ruskog predsednika nuklearnim oružjem nazvao užasno opasnim

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović ocenio je danas povodom pretnji ruskog predsednika Vladimira Putina da je situacija "užasno opasna" i da je problem što Rusija nije ekonomski slomljena.

"Od početka upozoravam da je ovo užasno opasna situacija. A za nuklearno oružje, Putin to svako malo ponovi i to ne vidim kao glavni problem u ovom trenutku, ali vidim problem da Rusija ekonomski nije slomljena, a trebalo je da bude u par meseci", izjavio je Milanović novinarima u Zagrebu upitan o Putinovom govoru i pretnjama nuklearnim oružjem.

On je dodao da to sve Putinu "daje politički prostor kod kuće, daje mu vremena da napravi sledeći korak s kojim možda nije računao, ali ima manevarski prostor".
"Ovo će sigurno trajati još neko vreme. Imamo s jedne strane nas, Zapad, koji se na ukrajinskom tlu bori s Rusijom i Rusiju koja je napala Ukrajinu i iz svoje perspektive, taj rat nikako ne sme da izgubi. I to je u toj priči najopasnije", ocenio je hrvatski predsednik.

Upitan ima li Hrvatska plan ako dodje do nuklearnog rata, Milanović je odgovorio da Hrvatska "nema nuklearno oružje, nije nuklearna sila", a nije ni učesvovala u donošenju ključnih odluka.

"Mi smo ušli u NATO s primarnim ciljem i razmišljanjem da nas Amerikanci zaštite od varvarstva i upada onih s kojima smo u istoriji imali problem, a to je Beograd", naveo je hrvatski predsednik.

On je kazao da su se u medjuvremenu okolnosti promenile i da je NATO postao "globalni skitnica".

"Hrvatska je članica NATO-a, koji ima obavezu uzajamnih garancija, o čemu se donosi posebna odluka. Bilo kakve poruke, osim poruke o lojalnosti sa članicama, a u nevolji su, bilo bi pogrešno. Ukrajina nije članica NATO-a", istakao je Milanović.

Na ponovljeno pitanje ima li Hrvatska plan u slučaju nukleranog rata, on je odgovorio da ima, ali da ne želi da razmišlja o tome da bi Hrvatska mogla da bude meta.

"Po čemu bismo bili meta? Treba da pazimo šta pričamo kad su te ozbiljne stvari u pitanju", rekao je Milanović.

On je istakao da "kad se veliki tuku, mali ne beže od stola, ali se sklanjaju".

Predsednik Hrvatske je na pitanje novinara o Ini kritikovao odluku Evropske komisije koja "iz ideoloških razloga" želi da uskrati Madjarskoj deo novca iz kohezijskih fondova zbog nepoštovanja vladavine prava.

"To je katastrofa, ja ću se prvi boriti da se Mađarskoj to ne napravi", rekao je Milanović.

On je istovremeno dodao da se "nikad ne treba umoriti od objektivne kritike onoga što Orban u nekim slučajevima čini pogrešno". 

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x