Milanović: Snažna podrška modernoj Crnoj Gori i njenom evropskom putu

 Predsednik Hrvatske Zoran Milanović ponovio je danas u razgovoru s crnogorskim ministrom spoljnih poslova Rankom Krivokapićem snažnu hrvatsku podršku modernoj Crnoj Gori i naglasio da njeni pregovori s EU ne mogu da budu talac odnosa u regionu, saopšteno je u Zagrebu.

"Milanović smatra da pregovori Crne Gore s EU ne mogu da budu talac odnosa u regionu, ni uslovljeni pregovaračkim procesima drugih kandidata jer je Crna Gora nedvosmisleno pokazala svoju opredijeljenost kako prema članstvu u NATO, tako i prema članstvu u EU", navodi se u saopštenju pres službe hrvatskog predsednika.

Milanović je u razgovoru s Krivokapićem, koji boravi u zvaničnoj poseti Hrvatskoj, snažno podržao evropski put Crne Gore ocenivši da je ta država daleko odmakla u pregovorima o članstvu s EU pošto je i zalaganjem Hrvatske otvorila poslednje pregovaračko poglavlje.

Tokom zvanične posete Hrvatskoj, Krivkapić je proteklih dana razgovarao s premijerom Andrejom Plenkovićem i ministrom spoljnih poslova Gordanom Grlićem Radmanom.

Dvojica ministara su pre dva dana u Samogoru na ostrvu Visu prisustvovala otkrivanju spomen-ploče visokom oficiru nekadašnje JNA, crnogorskom admiralu Vladimiru Baroviću koji je pre 30 godina odbio da naredi granatiranje hrvatskih primorskih gradova.

Tada 52-godišnji Barović se ubio u septembru 1991. pošto je kao komandat Petog vojno-pomorskog sektora u Puli odbio da naredi granatiranje.

"Ovde neće biti razaranja dok sam ja zapovednik, a ako ipak budem prisiljen narediti razaranje, mene tada više neće biti. Crnogorci se ne mogu boriti i uništavati narod koji im ništa nije skrivio", Borovićeve su reči koje su ispisane na spomen-ploči. 

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x