Milidrag: Vučić će uraditi šta hoće, kao i do sad, tako da nije važno ni kad će sednica Skupštine

 Viši naučni saradnik Intituta za društvene nauke u Beogradu Predrag Milidrag izjavio je danas da će predsednik države Aleksandar Vučić "uraditi ono što on hoće, kao i uvek dosad, a gradjani Srbije i dalje neće znati šta je to, jer ni juče u njegovom obraćanju nije bilo nikakvog sadržaja".

"Nije ga bilo pošto je očito da ili ne postoji državna politika za kosovski problem - osim statusa kvo - ili da vlast, što će reći predsednik krije da će biti primoran da potpiše sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa", rekao je Milidrag za agenciju Beta.

Na pitanje da li je Vučić ovim nastupom tražio blanko podršku za svaku svoju odluku, Milidrag, koji je saradnik Foruma za etničke odnose, odgovori je da jeste "mada ni Vučić sam nije baš najsigurniji za šta mu tačno treba".

Na konstataciju da se sednica skupštine Srbije najavljuje za septembar, dakle, moguće posle odluka koju će doneti Vučić u vezi sa Kosovom, on je naveo da je "nažalost, potpuno svejedno da li će biti održana danas, sutra ili nikad, pošto u autokratskom sistemu Skupština ne odlučuje ni o čemu".

"Sednica će biti održana kada bude trebalo da se formalizuje ono što je predsednik odlučio. Mada, istini za volju, ne vidim razloge za hitno održavanje sednice Skupštine. Dakle, za ovu vlast preče je održavanje sednice Skupštine koja ne odlučuje ni o čemu u vezi s Kosovom od sednice na kojoj bi se birala nova vlada posle gotovo pet meseci od izbora, u nimalo lakoj ekonomskoj i spoljnopolitičkoj situaciji", naglasio je Milidrag.

Povodom Vučićevih reči da je "predjen Rubikon", Milidrag je ocenio da je "svako zaoštravanje situacije na Kosovu za Beograd - ali i za Prištinu 'Rubikon' i do sada ih je bilo ko zna koliko, uvek po istom obrascu i na sreću to je bili samo propagandni Rubikoni".

"Kada su prelaženi oni pravi, nasilje od 17. marta ili ubistvo Olivera Ivanovića, obe strane su se svojski trudile da ne urade ništa, osim vodjenja propagandnog rata", naveo je Milidrag.

On je rekao da ne "vidi razloge za hitno održavanje sednice Skupštine, niti vidi da je sada situacija išta ozbiljnija, niti da je oružani sukob izvesniji nego ranije", dodajući da se "nije sve smirilo za par dana zato što je neko nešto uradio već zato što ničeg nije ni bilo".

"Beograd zna da ne sme da šalje vojsku na Kosovo, Priština zna da ne sme da nameće režim na granicama, ma šta da je potpisano. Ne sumnjam da bi mnogi na Kosovu bili vrlo srećni da Srbima s Kosova 'vide ledja', na ovaj ili onaj način, ali takodje ne sumnjam da su političari u Prištini svesni da su to samo puste sanje. Na Kosovu NATO zaista jeste 'garant mira i stabilnosti'", naglasio je Milidrag.

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x