Ministar pravosudja: Iniciraću sastanak medjudržavne komisije Srbije i Hrvatske

 Hrvatski ministar pravosudja Ivan Malenica izjavio je danas da će idućem razdoblju inicirati sastanak medjudržavne komisije Srbije i Hrvatske da bi se rešila otvorena pitanje izmedju dve države.
"U nekoliko navrata, od 2018, kada se formirala medjudržavna komisija ministarstava pravosudja Hrvatske i Srbije, ukazivali smo na neprihvatljivost Zakona o organizaciji nadležnosti tela po pitanju ratnih zločina", rekao je Malenica novinarima u Zagrebu povodom srpske optužnice protiv hrvatskih pilota.

On je ocenio da je reč o "kvazi jurisdikciji" Srbije što je za Hrvatsku neprihvatljivo, pa će tražiti promenu spornog srpskog zakona.

"Ja sam u vreme svog mandata inicirao od ministarke pravosuđa Srbije da sednemo u tu medjudržavnu komisiju i raspravimo o brojnim otvorenim pitanjima. U idućem razdoblju svakako ću inicirati da se sedne u tu komisiju, da se sva pitanja reše, a ostajemo pri tome da je ovaj zakon za nas neprihvatljiv", naglasio je Malenica, prenela je Hina.

On je takodje kazao da u ministarstvo još nije stigla optužnica iz Srbije protiv hrvatskih pilota zbog navodne naredbe da se raketira kolona izbeglica kod Bosanskog Petrovca i Bosanskog Novog za vreme operacije Oluja u avgustu 1995. 


foto: pixa bay

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x