Ministarka: Srbija postaje nezavisna od uvoza sredstava za dezinfekciju pijaće vode na bazi hlora

Srbija postaje nezavisna od uvoza sredstva za dezinfekciju pijaće vode na bazi aktivnog hlora, rekla je danas u Crvenki ministarka privrede Andjelka Atanasković, prilikom otvaranja ekološkog proizvodno-logističkog centra "Sigma" za proizvodnju tih sredstava.

Kako je saopštilo Ministarstvo privrede Srbije, Atanasković je rekla da, zahvaljujući domaćoj tehnologiji, Srbija nije zavisna od uvoza važne hemikalije za efikasnu dezinfekciju u svim kritičnim okolnostima, poput pandemije.

"Ministarstvo privrede uvidelo je važnost i obezbedilo u aprilu ove godine sredstva za realizaciju ovog projekta, koji će uz otvoranje novih radnih mesta, doneti i ulaganje vredno najmanje 500.000 evra. Pored osnivanja jedinstvenog proizvodno-logističkog centra za proizvodnju i distribuciju sredstava za dezinfekciju na bazi aktivnog hlora, planirana je i investicija u solarnu elektranu koja će proizvoditi električnu energiju za rad ovog centra", rekla je Atanaskovićeva.

Ona je podsetila da je Ministarstvo privrede Srbije u prethodne dve godine "kompaniji Sigma dalo vetar u ledja" i preko inovacionog fonda kao i preko programa podrške za kupovinu nove opreme.

Pored ministarke Atanasković, svečanom otvaranju centra prisustvali su pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković, direktorka Republičkog fonda za zdravsteno osiguranje Sanja Radojević Škodrić, predsednik opštine Kula Damjan Miljanić i predstavnici Privredne komore Srbije.

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x