Šmit: Neću nametati dalje izmene Izbornog zakona, radiću na deblokadi Federacije BiH

 Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit izjavio je da neće nametati nove izmene Izbornog zakona BiH, ali da namerava raditi na delokadi institucija u Federaciji BiH.
"Postoji percepcija da ću ja doneti sve izmene Izbornog zakona o kojima se razgovaralo. To nije ono što ću uraditi. Nije reč o izborima 2. oktobra. Što se toga tiče, mislim da sam uradio svoj posao", kazao je Šmit u intervjuu za sarajevski portal Kliks (klix.ba).

On je naveo da je u vezi sa oktobarskim izborima doneo odluku o usvajanju budžeta i odluku o paketu tehničkih mera koje se tiču izbegavanja zloupotrebe biračkog prava i izbornih prevara.

Govoreći o promenama Ustava Federacije BiH, on je kazao da u tom bh. entitetu već četiri godine postoji blokada rada institucija.

"Moramo razmotriti Ustav FBiH, ali razmišljam o tome kada je najbolje vreme da se radi na tome. U svakom slučaju, ako želimo početi s deblokadom, moramo razmotriti Ustav Federacije BiH", istakao je Šmit.

Upitan da li već ima spremne odluke za deblokadu Federacije BiH, on je kazao da njegovi dalji koraci zavise od predloga stranaka iz Federacije i odluke predsednika tog bh. entiteta Marinka Čavare (HDZ BiH), od koga je zatražio da imenuje poteban broj sudija u Ustavnom sudu FBiH i tako deblokira rad te pravosudne institucije.

Visoki predstavnik je ocenio da je njegov pristup da "prvo stvari napravi funkcionalnim, a onda da stvori mogućnosti da se one menjaju", govoreći o načinu izbora Doma naroda u Federaciji BiH i zastupljenosti tri naroda i "ostalih" u tom zakonodavnom telu, kao i definisanju pojma vitalnog nacionalnog interesa.

Upitan zašto je pre dva dana prilikom posete Goraždu reagovao burno, Šmit je kazao da "ponekad svako dodje u situaciju da mora biti glasan da bi se čuo".

"Moja poruka stoji. Moram reći da sam i prilično zadovoljan da sam imao toliko reakcija od običnih ljudi", kazao je on.

Šmit je u Goraždu rekao da su političari u BiH "smeće" i da mu je preko glave njihovih igara.

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x