Momirović: Modernizacija beogradskog i niškog aerodroma doneće rast broja putnika i nova radna mesta

 Ministar gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Tomislav Momirović rekao je danas da će modernizacija i proširenje kapaciteta aerodroma u Beogradu i Nišu doneti rast broja putnika i nova radna mesta.
"Srbija će postati jedno od najvažnijih saobraćajnih čvorišta u Evropi", rekao je Momirović posle sastanka sa generalnim direktorom aerodroma "Nikola Tesla" Fransoom Berizom i direktorom Niškog aerodroma Mihajlom Zdravkovićem.

Na sastanku je razgovarano modernizaciji i proširenju aerodroma u Nišu u Beogradu, kao i o stanju u avio sektoru, saopštilo je ministarstvo gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

"Na aerodromu 'Nikola Tesla' sprovode se najveće investicije u proširenje nekog od aerodroma na čitavom Balkanu, a nakon modernizacije i proširenja putničkog terminala, izgradnji nove piste, novih parkirališta i pristupnih saobraćajnica ovaj aerodrom dobiće savremeni izgled po svetskim standardima", rekao je Momirović.

On je dodao da je potrebno nastaviti sa snažnnom podrškom u investiranju aerodroma, ali i pružiti podstrek nacionalnom operateru Er Srbiji kako bi on postao jedan od najprepoznatljivijih brendova u Evropi kada je reč o avio saobraćaju.

Direktor aerodroma "Nikola Tesla" Franosa Berizo istakao je da se u okviru aerodromskog kompleksa odvijaju veliki radovi na modernizaciji i proširenju putničkog terminala i izgradnji nove piste, novih parkirališta i pristupnih saobraćajnica.

"Poseban fokus stavljen je na održivo poslovanje, tako da se u bliskoj budućnosti očekuje otvaranje solarne farme i postrojenja za tretman otpadnih voda i čvrstog otpada. Celokupni projekat modernizacije, rekonstrukcije i proširenja ima za cilj da podstakne rast saobraćaja, stvori dodatnu vrednost i poboljša iskustvo i udobnost putnika. Imamo snažnu ambiciju da postanemo novo čvorište u istočnoj Evropi", rekao je Berizo.

Na aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu trenutno se izvode radovi na izgradnji umetnute piste koja će biti dugačka 3.500 metara i biće duža od postojeće piste.

Radovi se izvode i na asfaltiranju završnog sloja kolovozne konstrucije, kao i na instalacijama sistema svetlosnog obeležavanja. U toku je i proširenje i dogradnja terminala čija će se površina povećati sa sadašnjih oko 55.000 metara kvadratnih, na preko 100.000 kvadrata, dok će se kapacitet povećati sa šest miliona na skoro 14 miliona putnika godišnje.

Posle dogradnje terminalna zgrada na aerodromu "Konstantin Veliki" u Nišu moći će da opsluži šest vazduhoplova istovremeno, imaće pet izlaza (gejtova) i mogućnost korišćenja avio mosta, što sada ne postoji.

Takodje, imaće oko 700 kvadratnih metara komercijalnog prostora i omogućiće značajno bolji komfor putnika i veći broj pratećih sadržaja, navodi se u saopštenju.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x