Momirović: Srbija želi da bude deo velikog saudijskog investicionog plana

Ministar gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Tomislav Momirović izjavio je danas da Srbija želi da bude deo velikog saudijskog investicionog plana, vrednog više od 100 milijardi dolara.
"Mi smo istakli da želimo da budemo deo impresivnog investicionog plana 'Saudija 2030' koji podrazumeva investicije od 100 milijardi dolara u infrastrukturu", rekao je Momirović u Rijadu, nakon sastanka sa ministrom transporta i logistike Saudijske Arabije Salehom bin Nasser bin Alali Aljasserom, saopštilo je Momirovićevo ministarstvo.

Kako je Momirović dodao, u planu je i uspostavljanje redovne avio linije izmedju Rijada i Beograda.

"Saudijska Arabija, članica G-20, je zemlja koja se ubrzano ekonomski otvara i modernizuje, što postaje velika šansa za naše kompanije da nadju svoje mesto na ovdašnjem tržištu", izjavio je Momirović.

Srpski ministar se sastao i sa potpredsednikom kompanije "Aramko" zaduženim za industrijski razvoj Fahadom Al-Abdul Кarimom, sa kojim je razgovarao o aktuelnoj situaciji na tržištu snabdevanja naftnim derivatima, a u svetlu najnovijih političkih izazova na istoku Evrope.

"Aramko" je najveća svetska kompanija za proizvodnju nafte i ujedno motor razvoja Saudijske Arabije.

U okviru dvodnevnog samita "Forum o budućnosti vazduhoplovstva", koji se prvi put organizuje u prestonici Saudijske Arabije, ministar Momirović je imao priliku da na marginama skupa održi sastanke sa velikim brojem ministara i zvaničnika iz Saudijske Arabije i drugih zemalja sveta.

On je održao bilateralni sastanak i sa malezijskim ministrom za transport dr Vee Кa Siongom, navedeno je u saopštenju.

Prema rečima srpskog ministra, Malezija je zainteresovana za kod–šer ugovor sa "Er Srbijom", čime bi zahvaljujući ovom sporazumu, kompanije svojim putnicima mogle ponuditi veći izbor destinacija i bolje transfere preko svojih matičnih aerodroma.

"Nadamo se da ćemo vrlo brzo uspostaviti direktan let izmedju Кuala Lumpura i Beograda, jer bi obavljanje redovnog vazdušnog saobraćaja izmedju Srbije i Malezije dovelo nove turiste u našu zemlju i bio dodatni impuls razvoju turizma u našoj zemlji, Srbija i Malezija imaju jako dobre diplomatske odnose. Tu se posebno ističe obostrano podržavanje u medjunarodnim institucijama, te smo došli do dogovora da nastavimo da radimo na daljoj liberalizaciji viznog režima izmedju naše dve države", zaključio je Momirović.

"Forum o budućnosti vazduhoplovstva", koji je počeo 9. maja a završava danas, pokriva teme iz oblasti vazduhoplovstva, koje su grupisane u tri osnovne oblasti - inovacije, održivi razvoj i dalji razvoj vazduhoplovstva.

Na samitu učestvuje veliki broj predstavnika medjunarodnih vazduhoplovnih organizacija i agencija, civilnih vazduhoplovnih vlasti, vazduhoplovne industrije i industrije uopšte.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x