Nemačka najavila prekid kupovine uglja i gasa od Rusije

Nemačka će od 1. avgusta potpuno prestati da kupuje ugalj od Rusije a od od 31. decembra rusku naftu, izjavio je danas ekonomski pomoćnik nemačkog kancelara Olafa Šolca (Scholz), Jerg Kukijes (Joerg Kukies).

"Svako ko je upoznat sa istorijom naftovoda Družba, koji je već bio instrument sovjetske imperije u istočnoj Evropi, zna da oslobađanje od ove zavisnosti nije trivijalna stvar, ali je upravo to ono što ćemo postići za nekoliko meseci", rekao je on na Sidnejskom energetskom forumu, prenosi TASS.

Prema njegovim rečima, za Nemačku će ključni i veoma težak zadatak u budućnosti biti pronalaženje rešenja za prestanak kupovine gasa iz Rusije.

Kukijes je napomenuo da zbog toga Nemačka ubrzano razvija terminale za prijem tečnog prirodnog gasa (LNG).

On je priznao da SAD i Katar mogu snabdeti Evropu sa oko 30 milijardi kubnih metara gasa u vidu LNG, što još uvek nije dovoljno da zameni ruski gas.

Sidnej je domaćin Međunarodnog energetskog foruma od 12. do 13. jula, u organizaciji australijske vlade i Međunarodne agencije za energetiku.

Njemu prisustvuju ministri energetike Australije, SAD, Japana, Indonezije, Samoe i Indije, kao i čelnici velikih kompanija koje podržavaju i razvijaju zelene tehnologije i predstavnici poslovne zajednice.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x