NOVA DA SE STRUKA PITA UPOZORAVA NA ZAŠTITU KUĆNIH LJUBIMACA I PASA LUTALICA TOKOM PRAZNIKA

"Nova – Da se struka" pita apelovala je  danas na građane da se suzdrže od upotrebe petardi i drugih eksplozivnih i pirotehničkih sredstava kako bi se zaštititili kućni ljubimci i pse lutalice.


Prema rečima Anđele Todorović, predsednice Foruma mladih "Nove D2SP", statistički gledano, od posledica upotrebe pirotehničkih sredstava tokom praznika strada oko 5.000 kućnih ljubimaca.


Zakon koji kontroliše ovu oblast, kako navodi Todorović, nije dovoljan da bi sprečio ovako tragićne posledice.


"Korišćenje pirotehničkih sredstava regulisano je zakonom, ali u praksi je to veoma teško kontrolisati i sprovoditi, jer počinioce je najčešće nemoguće identifikovati i procesuirati. Stoga, vinovnici ovih događaja, gde stradaju kućni ljubimci i napuštene životinje, najčešće ostaju van domašaja zakona, a trajnu štetu načinjenu životinjama nemoguće je sanirati", kaže Anđela Todorović, predsednica Foruma mladih "Nove D2SP".


Ona dodaje da se ova stranka zalaže za  "izričitu zabranu upotrebe pirotehnike i striktnu kontrolu te zabrane, pod pretnjom značajnih novčanih kazni".


Todorović smatra da bi i komunalna policija trebalo pojačano da kontroliše i sankcioniše sve građane koji su skloni nezakonitom korišćenju pirotehničkih sredstava."Treba prekinuti praksu kojom sebi dajemo na volju da budemo bahati, drski i razmetljivi, a na štetu onih kojima to ne prija i kojima zbog eksplozija izazivamo pojačanu anksioznost, a u pojedinim slučajevima i tragične posledice", zaključuje predsednica Foruma mladih Nove D2SP.Autor : gledaj.rs

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x