Žofre: Beograd i Priština da se hitno koncentrišu na pregovore o sveobuhvatnom sporazumu

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žofre izjavio je danas u Beogradu da svi sporazumi postignuti u dijalogu Beograda i Prištine moraju da budu primenjeni i ukazao na potrebu da se dve strane hitno koncentrišu na pregovore radi postizanja konačnog sporazuma o normalizaciji odnosa.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, posle sastanka u Beogradu kojem su prisustvovali i svi ambasadori članica Unije, Žofre je rekao da će šef evropske diplomatije Žozep Borel uskoro pozvati dve strane na dalje pregovore.

"Porebno je da strane ulože maksimalnu energiju kako bismo došli do pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa. EU je odlučna da radi sa Prištinom i Beogradom na postizanju sporazuma", kazao je Žofre.

Naveo je da su dogovorom o registarskim tablicama vozila, koji su u sredu uveče postigli Beograd i Priština, "sprečene dalje tenzije" i dodao da EU ceni "konstruktivnu i odgovornu ulogu" Srbije i njenog predsednika Aleksandra Vučića.

Brnabić je rekla da je na sastanku sa Žofreom i ambasadorima EU dobila potvrdu da pre novih dogovora sa Prištinom moraju da budu primenjeni svi dosadašnji sporazumi, pre svega Briselski sporazum iz 2013. godine koji predviđa formiranje Zajednice srpskih opština.

"Veoma je dobro što je u (ovonedeljni) dogovor o registarskim tablicama ušlo i to da nema novih sporazuma dok ne bude primenjen prvi sporazum o normalizaciji odnosa, iz 2013. godine. EU je na današnjem sastanku potvrdila da prvo moraju da se primene svi postignuti sporazumi", navela je Brnabić.

Ona je kazala da "ne vidi način" da do proleća 2023. bude postignut konačni sporazum Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa jer pre toga mora da se primeni Briselski sporazum, odnosno da se formira Zajednica srpskih opština.

"Nije realno da za par meseci imamo konačni sporazum ako je bilo potrebno da prođe 10 godina da bi bio primenjen prvi sporazum", dodala je šefica Vlade.

Brnabić je rekla i da joj je "žao što je danas u nekim srpskim medijima videla direktan poziv na rat".

"U tim medijima, koje ja nazivam tajkunskim, a ambasador Žofre nezavisnim, imate veliki žal što nije izbio rat i što je postignut dogovor o tablicama. Oni kažu da smo dogovorom o tablicama sa Prištinom razočarali Srbe na Kosovu", kazala je Brnabić.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x