Šolc osudio Abasovu izjavu da je Izrael počinio 50 holokausta

 Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da je ogorčen zbog izjave palestinskog predsednika Mahmuda Abasa da je Izrael tokom godina počinio "50 holokausta" protiv Palestinaca.

"Duboko sam ogorčen zbog izjava palestinskog predsednika Mahmuda Abasa. Za nas Nemce svako relativizovanje holokausta je nepodnošljivo i neprihvatljivo. Osuđujem svaki pokušaj da se negiraju zločini holokausta", napisao je Šolc na Tviteru.

Palestinski predsednik Mahmud Abas, povodom 50-godišnjice smrtonosnog napada palestinskih ekstremista na izraelske sportiste na Olimpijadi u Minhenu 1972, nije izrazio žaljenje, već je rekao da je Izrael tokom godina počinio "50 holokausta" protiv Palestinaca.

Jedanaest izraelskih sportista i jedan nemački policajac su poginuli kada je palestinska ekstremistička organizacija Crni septembar, povezana s Abasovom partijom Fatah, ušla u Olimpijsko selo i odvela taoce 5. septembra 1972.

Upitan da li kao palestinski lider planira da se izvini Izraelu i Nemačkoj za napad pred 50-godišnjicu narednog meseca, Abas je odgovorio navodjenjem optužbi za zločine koje je počinio Izrael od 1947. godine.

Stojeći pored Šolca u Berlinu Abas je direktno upotrebio reč "holokaust" u množini, a nemački kancelar je reagovao grimasom na licu.

Nemačka već dugo tvrdi da bi taj termin trebalo koristiti samo za jedinstven nacistički zločin ubistva šest miliona Jevreja, pre i tokon Drugog svetskog rata.

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x