Šolc: Rat u Ukrajini Nemačku stavlja u iskušenje, ali je zajedništvo naš najveći adut

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas u novogodišnjoj poruci da je rat u Ukrajini prekretnica koja Nemačku stavlja u iskušenje i najavio nove pakete mera za suzbijanje krize koji na snagu stupaju sutra, 1. januara.

"Putin vodi imperijalistički agresorski rat u srcu Europe. Ova prekretnica i nas našu zemlju stavlja u iskušenje", rekao je Šolc.

On je dodao da se "tu kriju i dobre vesti": ruska vojska nije pregazila Ukrajinu za par dana, kako je Putin planirao, EU i NATO su jedinstveni, a Nemačka nije podlegla ucenama ruskim gasom, prenosi Dojče vele.

"Saosećamo s Ukrajincima koji ni u danima kao što je današnji ne mogu predahnuti od ruskih bombi i raketa. A posledice rata svi osećamo u svakodnevici, kada kupujemo u supermarketu, na benzinskoj pumpi ili plaćamo račun za struju ili gas", rekao je Šolc.

On je zahvalio svima koji pomažu prijem i zbrinjavanje ratnih izbeglica, dodavši da se 29 miliona ljudi dobrovoljno i humanitarno angažuje u raznim organizacijama.

Pohvalio je i one koji u Nemačkoj rade na energetskoj tranziciji i zaštiti klime.

"Ovo je zemlja u kojoj nikoga ne ostavljamo na cedilu - bilo u gradu ili na selu, bilo stare ili mlade, bilo imućne ili manje imućne, bilo one koji su rođeni ovde ili su se kasnije doselili", rekao je Šolc.

Socijaldemokratski kancelar je podsetio na nove pakete mera za suzbijanje krize koji u Nemačkoj na snagu stupaju sutra, 1. januara: naknada za stanarinu za ljude s malim primanjima, povećanje dečijeg dodatka i umanjenja poreza za ukupno 19 milijardi evra, subvencionisane cene struje, grejanja i gasa.

"Poštovani sugrađani, naše zajedništvo je naš najveći adut. Zato nam na početku ove Nove godine želim jedno: Ostanimo verni putu kojim smo krenuli prošle godine! Idemo hrabro dalje!", zaključio je Šolc.

Novogodišnji govor kancelara tradicionalno se u celini emituje na javnim TV poslednjeg dana svake godine.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x