Šolc u telefonskom razgovoru sa premijerom Izraela osudio poricanje holokausta

 Kancelar Nemačke Olaf Šolc je rekao danas premijeru Izraela Jairu Lapidu da osudjuje svaki pokušaj da se negira ili umanjuje holokaust, pošto je palestinski predsednik Mahmud Abas izazvao lavinu kritika zbog svoje izjave o tome.

Na zajedničkoj konferenciji sa Šolcem u Berlinu Abas je optužio Izrael da je počinio "50 holokausta" protiv Palestinaca tokom godina.

Šolc nije odmah reagovao na tu izjavu, ali ju je naknadno oštro kritikovao.

Šolcov kabinet je saopštio da je lider Nemačke danas razgovarao telefonom sa Lapidom o odnosima izmedju dve zemlje.

Portparol kancelara Nemačke Štefen Hebeštrajt je rekao da se izjava Abasa u Berlinu ne može tolerisati i da je potpuno neprihvatljiva kancelaru i celoj Vladi Nemačke.

On je ocenio da je čuvanje uspomene na Šou (holokaust na hebrejskom jeziku) odgovornost ove i svake nemačke vlade.

Posleratne vlade Nemačke su tvrdile da se reč holokaust odnosi na jedinstven zločin: sistematsko ubistvo šest miliona evropskih Jevreja od strane nacista i njihovih saveznika za vreme Trećeg rajha.

Abas je u sredu, kako se čini, povukao svoju izjavu. Njegov kabinet je objavio pisano saopštenje da palestinski lider "nije imao nameru da porekne jedinstvenost holokausta koji se dogodio u prošlom veku".

I mada je izjava Abasa izazvala kritike u Evropi, SAD i Izraelu gde ju je Lapid "označio ne samo moralnom sramotom, već i monstruozom laži", kritikovan je i Šolc što nije odmah reagovao na konferenciji za novinare u sedištu vlade.

Predsedavajući Centralnog saveta Jevreja u Nemačkoj Jozef Šuster ocenio je da je relativizacija holokasta, posebno u Nemačkoj, skandalozna, pogotovo ako nema odgovora.

Abasova izjava bila je odgovor na pitanje AP-a o 50-godišnjici napada palestinskih ekstremsta na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972. godine u kojem je poginulo 11 članova izraelskog tima i jedan nemački policijac.

U razgovoru Šolc i Lapid su se takodje dogovorili da se sastanu uskoro u Berlinu. Lapid se zahvalio Šolcu u svojstvu premijera i kao sin preživelih u holokaustu.

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x