Opozicioni poslanici u Sobranju kolege iz vlasti ometaju vuvuzelama

Poslanici makedonskih opozicionih partija nastavili su danas, drugog dana rasprave u Sobranju Severne Makdonije o francuskom predlogu za početak pregovra sa EU, da bukom koju prave vuvuzele ometaju izlaganja kolega iz vladajuće kolicije.
Poslanici partija opzicione kolicije oko VMRO DPMNE i Levice, koji za francuski predlog smatraju da je ponižavajući i podmukao, negira makodonski jezik i identitet i vodi bugarizaciji zemlje, nakon obraćanja na govornici prvog dana su i cepali ili palili taj dokument.

Nezavisna poslanica Sanela Škrijelj, koja se zalaže za prihvatenje francuskog predloga, opozicione poslanike je nazvala antievropskom koalicijom i "kukavicama, ksenofobima i kriminalcima".

"Antievropska koalicija, kukavice, ksenofobi i kriminalci, možete da urlate i da zviždate koliko hoćete, mi ćemo nastaviti evropskim putem ove zemlje, uz očuvanje makedonskog jezika i svih posebnosti makedonskog etničkog identiteta", rekla je Škrijelj, čiji se govor jedva čuo.

Na sednci o predlogu pregovaračkog okvira za pristupne pregovore, koji je francusko predsedništvo Unijom predložilo Savetu EU 30. jula, koja je počela juče popodne, prijavila su se 42 poslanika.

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski je na početku rasprave u govoru, koji je opzicija takodje ometala snažnom bukom i vuvuzelama, pozvao poslanike da prihvate predlog i da, kako je rekao "krenemo napred, sa zaštićenom prošlošću, sa izvesnom i stabilnom sadašnjošću u konačno bolju budućnost".

Pre sednice o revidiranom francuskom predlogu u Sobranju se obratila predsednica Evropske komisije Ursula Fon der Lajen, koja je ohrabrila poslanike da ga prihvate, ističući da u "potpunosti poštuje makedonski nacionalni identiet" i da u njemu stoji makedonski jezik, bez ikakvih dodatnih kvalifikacija.

Fon der Lajen je poručila da će, ukoliko odobre revidirani francuski predlog, u narednih nekoliko dana biti održana politička medjuvladina konferencija i da će odmah početi sa skriningom, što je, istakla je, prvi korak u pregovračkom procesu.

Za drugi korak - formalno otvaranja prvog klastera i drugu medjuvladinu konferenciju na kojoj će biti pročitan pregovarački okvir, prema francuskom predlogu, Severna Makedonija će morati da promeni Ustav i uključi etničke Bugare.

Poslanici u Sobranju Makedonije na kraju sednice o francuskom predlogu neće glasati "za" ili "protiv", već će usvojitu zaključke koji daju smernice vladi Dimitra Kovačevskog i obavezuju je o čemu može, a o čemu ne može da pregovara u procesu evropskih integracija.

Francuski predlog za ukidanje bugarskog veta i početak pristupnih pregovora, iza kojeg je stala cela EU, u Severnoj Makedoniji je naišao na snažan otpor makedonske opozicije, velikog dela građana, akademske javnosti i relevantnih nevladinih organizacija koje se bave evrointegracijama.

Osim koalicionoj vladi SDSM Dimitra Kovačevskog i DUI Alija Ahmetija, predlog je prihvatljiv i predsedniku Severne Makedonije Stevi Pendarovskom i opozicionim albanskim parlamentarnim partijama.

Početak pregovora EU sa Skopljem blokira bugarski veto od novembra 2020. zbog spora oko jezika i istorije, a Brisel je i napredak Tirane na putu ka EU vezao za napredak Severne Makedonije, koja već 17 godina ima status kandidata za članstvo.Foto: pixa bay

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x