Orlić: Vučić će pred UN naglasiti našu posvećenost međunarodnom pravu

 Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić izjavio je da će obraćanje predsednika Aleksandra Vučića Ujedinjenim nacijama biti "izvanredna prilika" da se ponovo čuju stavovi Srbije i da se naglase principijelna posvećenost međunarodnom pravu i očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

"Pored više desetina sastanaka koje će predsednik Srbije imati sa brojnim svetskim političkim liderima, šefovima vodećih međunarodnih političkih i finansijskih organizacija, biće to i izvanredna prilika da se stavovi naše države ponovo čuju na tako važnom mestu i da se podvuče naša principijelna posvećenost međunarodnom pravu i, nama najvažnijim pitanjima, očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta države", izjavio je Orlić tokom sastanka sa šeficom kancelarije UN u Beogradu Mari Jamašitom.
Kako je istakao, poštovanje međunarodnog prava predstavlja temelj organizacije UN, a ovaj princip Beograd primenjuje u praksi, kako u odnosu na Srbiju, tako i u odnosu na sve države u svetu, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

Istakao je "jasnu" poruku Vučića da stolica u UN za Kosovo "ne dolazi u obzir".

"Na taj način branimo svoj državni i nacionalni interes, ali i međunarodno javno pravo i osnovne principe na kojima počivaju Ujedinjene nacije. Ugrožavanje ovih temelja značilo bi i ugrožavanje same organizacije UN", naveo je predsednik Narodne skupštine.

Podvukao je da zvanični Beograd ulaže ogromne napore u dijalog sa Prištinom, te da Srbija uvek insistira na pronalasku rešenja koje čuva mir.

"Borba je teška jer se suočavamo sa iracionalnim pristupom Prištine koja, ne samo da flagrantno krši sve postojeće dogovore, ignoriše i gazi svoje obaveze, već na dnevnom nivou povlači poteze koji vode ka eskalaciji. Zato je saradnja sa Kancelarijom UN u Beogradu, kao glavnim kanalom komunikacije sa UNMIK-om, od izuzetnog značaja", poručio je Orlić.

Jamašita je poručila da je Srbija važna članica Ujedinjenih nacija i da su međusobna saradnja i odnosi na izvanrednom nivou.

Najavila je novi izveštaj generalnog sekretara UN o radu UNMIK-a, koji će biti "činjenični prikaz" situacije na Kosovu.

"Pristup Srbije rešavanju pitanja vezanih za Kosovo koji se fokusira na dijalog pod pokroviteljstvom EU je razumljiv i logičan, a Kancelarija UN u Beogradu teži da bude konstruktivan partner u naporima da se nađe rešenje za ovo teško pitanje", izjavila je Jamašito.

Pozdravila je održavanje posebne sednice Narodne skupštine Srbije o Kosovu i to što su predstavnici opozicije imali dovoljno prostora da govore i iznesu svoje stavove i zahteve. 

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x