Španski premijer na Maroko prebacuje odgovornost za migrantsku tragediju u Melilji

Španski premijer Pedro Sančes ocenio je danas da oko kršenja ljudskih prava migranata u tragediji u Melilji treba pitati Maroko.

Oko trideset afričkih migranata stradalo je 24. juna kada je njih 2000 pokušalo silom da udje u špansku enklavu Melilju u Maroku.

Snimci objavljeni nekoliko sati kasnije pokazali su brutalnost bezbednosnih snaga, povredjena tela na zemlji, kako marokanski policajci udaraju migrante dok španska policija ispaljuje suzavac na ljude zakačene na žičanoj ogradi, prenela je nevladina organizacija Hjuman rajts voš.

Upitan o snimcima tragedije španski premijer Pedro Sančes rekao je u razgovoru za dnevnik El Pais da o pitanju ljudskih prava u takvoj situaciji treba da odgovori marokanska vlada.

"Mi treba da govorimo o onom što se radi u Španiji", rekao je Sančes.

Sančes je ipak ublažio svoje izjave navodeći da priznaje napore koje Maroko, pod pritiskom migranata, ulaže da brani granice Španije, i ukazao na "solidarnost" Španije i Evrope sa Marokom.

Melilja i Seuta su dve španske enklave koje se nalaze na severu Maroka, i predstavljaju jedine kopnene granice Evropske unije sa afričkim kontinentom.

Nova migrantska drama na vratima EU dogodila se pošto su Madrid i Rabat normalizovali odnse sredinom marta posle diplomatskog spora od gotovo godinu dana oko pitanja sporne teritorije Zapadne Sahare.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x