Pendarovski: Odnosi Skoplja i Moskve na najnižem nivou u istoriji

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski je objavio da je njegova zemlja u protekle dve godine proterala 21 ruskog diplomatu zbog bavljenja špijunažom.

On je u intervju za Glas Amerike na makedonskom datom u Njujorku gde je na yasedanj Generalne skupštine UN, rekao da je Skoplje u protekle dve godine, ne računajući poslednja tri koji su za 'persone non grata' proglašeni pre desetak dana, proterala 18 ruskih diplomata koji su imali status diplomate, a bavili se špijunažom.

"U svim slučajevima, u svakom pojedinačnom slučaju od tih 18, plus ova tri, naše službe su uz pomoć partnerskih službi iz NATO alijanse do poslednjeg slova dokazale da su ooni izlazili van statusa koji im je dat kada su došli u Makedoniju. Znači; oni nisu bili diplomate i zbog toga su proterani", rekao je Pendarovski.

Ocenivši da su zbog toga odnosi Skoplja i Moskve na najnižem nivou u istoriji, ocenio je da je logično da će Rusija zbog proterivanja poslednje tri diplomate odgovoriti recipročnim merama, ali je rekao da Severna Makedonija nije imala izbora sem da to uradi.

"Sve nadležne službe u našoj zemlji, i spoljne obaveštajne i unutrašnje, imaju zajednički izveštaj o aktivnostima te trojice diplomate i odluka vrha države je da nema izbora, nema opcije, isuviše je jasno da se nisu bavili diplomatskim aktivnostima onako kako ih predviđaju Bečke konvencije", rekao je Pendarovski.

Severna Makedonija je u utorak, 12. septembra, proterala trojicu diplomata Rusije jer su se bavili "aktivnostima koje su u suprotnosti sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima", a ta odluka je naljutila Moskvu koja je najavila da "neodgovorni i neprijateljski napad vlasti u Skoplju neće ostati bez odgovora".

Govoreći o Ukrajini, predsednik Severne Makedonije je oocenio da nema nikakvog napretka, uprkos naporima ukrajinske strane i nekih međunarodnih aktera da predlože mirovno rešenje.

"Procene naših partnera su, posebno u NATO alijansi, da će se rat nastaviti. Nažalost, to znači nova razaranja, nove izgubljene živote, a do sada postoji ogromna patnja, pre svega ukrajinskog naroda, kao i ukrajinskih civila", rekao je Pendarovski.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x