Plenković u Kijevu: Hrvatska se divi otporu ukrajinskog naroda

Hrvatska se divi otporu ukrajinskog naroda i njegovim evropskim težnjama i spremna je pomoći svojim iskustvom posleratne obnove, rekao je danas hrvatski premijer Andrej Plenković tokom posete Kijevu.

Plenković je stigao u nenajavljenu posetu Kijevu na Dan pobede u Drugom svetskom ratu (8. maja u Evropi) i uoči Dana Evrope te je u govoru istakao svesrdnu podršku Hrvatske otporu ukrajinskog naroda agresiji susedne Rusije, ali i evropskom putu Ukrajine, prenosi agencija Hina.

"Divimo se otporu koji ste pokazali prema ruskoj agresiji. Borite se za slobodu ne samo Ukrajine nego i za vrjednosti koje svi delimo", poručio je.

Hrvatska je i sama iskusila agresiju i zato "razumemo kako je težak pritisak i kako je teško stanje za branitelje i Ukrajince".

"Visoko cenim heroizam ukrajinskih vojnika koji brane svoje domove, svoje porodice, svoju teritoriju i svoju domovinu", rekao je premijer.

U izjavi na konferenciji za novinare koju je održao sa ukrajinskim predsednikom Volodimorom Zelenskim hrvatski premijer je insistirao na podršci evropskim težnjama ukrajinskog naroda s kojima je dobro bio upoznat i na čemu je radio i pre nego što je postao premijer.

Plenković je bio predsednik delegacije Evropskog parlamenta za Ukrajinu i voditelj posmatračkog izaslanstva EP za izbore u Ukrajini 2014, a kao premijer ponudio je Ukrajini, koja se iste godine suočila s proruskom pobunom na istoku zemlje, hrvatsko iskustvo mirne reintegracije Podunavlja.

Ponudio je hrvatsko iskustvo i u posleratnoj obnovi zemlje koje su Hrvati, nažalost, stekli u obnovi posle Domovinskog rata, u posleratnom razminiranju te u procesu pomirenja.

"Ta iskustva želeli bismo podeliti s vama", rekao je. "Možete uvek računati na našu punu podršku i na našu solidarnost", zaključio je.

Današnju posetu nazvao je "simboličnom" i podsetio da je prošli put boravio u Kijevu pre pet meseci kada je sa Zelenskim potpisao izjavu o evropskoj perspektivi Ukrajine.

Pozdravio je uspeh Ukrajine što je tako brzo odgovorila na upitnik Evropske unije koji je ukrajinskom predsedniku u Kijevu uručila predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i što je prvi korak na putu neke zemlje koja želi da stekne status kandidata.

Rekao je da će Hrvatska biti na strani Ukrajine i u narednim koracima.

Hrvatska je podržala prvih pet paketa sankcija koje je Evropska unija donela protiv Rusije zbog agresije na Ukrajinu i podržat će i šesti paket na kom se radi.

Plenković je izrazio zadovoljstvo zbog povratka ambasadorke Hrvatske Anice Djamić u Kijev i rekao da će ambasada normalno raditi ukazujući da je i to "snažan signal podrške Ukrajini i Ukrajincima".

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x