POKS: O takozvanom francusko-nemačkom planu za Kosovo da se izjasne gradjani na referendumu

Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) zatražio je danas da se o takozvanom francusko-nemačkom planu za Kosovo izjasne poslanici Skupštine Srbije kao i gradjani na referendumu.
Glavni odbor POKS je na sednici održanoj u Beogradu ocenio da je prihvatanje tog plana od strane bilo kog državnog zvaničnika ili institucije, "neprihvatljivo bez prethodne široke javne rasprave".

"Izražavamo čudjenje kako je to preko noći ovaj sporazum postao prihvatljiv za srpsku stranu kada je mesecima pre toga označavan kao vrlo štetan po državni interes", stoji u saopštenju POKS.

Apelovali su na državne zvaničnike da "na svaki sastanak koji se tiče takozvanog statusa južne srpske pokrajine" budu pozvani predstavnici Rusije i Kine kao garanti primene rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN u kojoj, po navodima POKS, jasno stoji da je Kosovo sastavni deo Srbije.

Glavni odbor POKS je ponovio stav da bi uvodjenje sankcija Rusiji bilo "u dubokoj suprotnosti sa našim nacionalnim interesima" i pozdravio stav Srpske pravoslavne crkve da je očuvanje Kosova i Metohije u granicama Srbije "ustavna obaveza i imperativ, kako za crkvu tako i za državu".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče posle sastanka sa predstavnicima EU, SAD, Francuske, Nemačke i Italije u Beogradu, da je Srbija spremna da prihvati koncept i da radi na implementaciji predloženog sporazuma za kosovsko pitanje.

Vučić je novinarima rekao da je na sastanku "po jednom važnom pitanju" iz sporazuma pokazao svu brigu i rezervisanost, ali istakao da o tome ne može da govori jer sporazum još uvek nije javan.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x