Poljake nasmejao lapsus premijera da preti opasnost da njegova stranka ostane na vlasti

 Poljake na društvenim mrežama od jutros zabavlja lapsus premijera Mateuša Moravjeckog koji je na konferenciji za novinare upozorio najozbiljnije na opasnost povratka na vlast njegove stranke Pravo i Pravda na redovnim parlamentarnim izborima 15. oktobra.
"Želimo da podsetimo na odnos prema Rusiji. Želimo da podsetimo koliko velika je opasnost povratak vlada Prava i Pravde na vlast. Značaj tih izbora je ogroman", kazao je danas premijer Moravjecki govoreći o planovima da direktno lecima oslove u kampanji 10 miliona neodlučnih od 30 miliona poljskih birača.

"Prvi put je rekao istinu" ili "Prvi put se slažem sa premijerom", najčešći su komentari opozicionih političara i Poljaka na društvenim mrežama.

Na internetu, u šali pitaju da li se to premijer vratio u ekipu svog bivšeg šefa, nekadašnjeg premijera a sada glavnog lidera opozicije Donalda Tuska kao podsećanje da je svojevremeno Moravjecki kao šef velike poljske banke bio jedan od ekonomskih savetnika Tuska kada je bio premijer.

Donald Tusk je reagovao ironično kratko - "koji je to uvlakač".

Partijski šef premijera Moravjeckog, lider stranke Pravo i Pravda, vicepremijer Jaroslav Kačinjski otvoreno je inače kazao da je glavni cilj kampanje da objasni biračima šta bi za njih značilo da na vlast posle osam godina ponovo dodje poljska liberalna opozicija, predvodjena Tuskom.

"Intenzivirali smo kampanju i doneli odluku da pored naših dostignuća objasnimo biračima kako bi im bilo ako bi se na vlast vratila ekipa Tuska. Neki se više ne sećaju tih vremena, puno je mladih koji ne mogu da se sećaju kako je bilo. Želimo da pokažemo kakve gubitke je Poljska pretrpela zbog dva mandata njihove vlade", kazao je danas Kačinjski u intervjuu provladinom nedeljniku Gazeta Polska.

Iako Kačinjski i vladajuća stranka potpuno kontrolišu državnu televiziju TVP, Poljski radio i nacionalnu novinsku agenciju PAP, mrežu lokalnih medija koju je kupio državni petrohemijski gigant Orlen a navija za njih i moćna katolička televizija Trvam i druga najveća privatne televizija Polsat, Kačinjski se u intervjuu požalio da opozicija dominira u medijima koji su njihovo glasilo u kampanji.

Do sada je sve pokušaje Kačinjskog i njegove stranke da preuzme najuticajniju privatnu televiziju sa nacionalnom frekvencijom TVN i njen informativni kanal TVN24 uspevala da osujeti američka administracija, bilo za vreme predsednika Donalda Trampa, bilo sada u vreme predsednika Džozefa Bajdena upozorenjima da će SAD braniti i slobodu medija i TVN kao jedno od svojih najvećih stranih ulaganja u Poljskoj.

Uz TVN poljska opozicija može da računa i na prostor na informativnom portalu Onet i dva najuticajnija poljska dnevna lista - Gazetu viborču i Žečpospolitu.

Ankete raspoloženja birača pokazuju da i dalje najveću podršku imaju vladajući desničari Kačinjskog ali ishod izbora će najverovatnije presuditi neuobičajeno visok procenat neodlučnih birača.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x