Potpredsednica SAD afričku turneju počela u Gani

Potpredsednica SAD, Kamala Haris (Harris), doputovala je danas u Ganu, prvu etapu svoje turneje po Africi čiji je cilj jačanje međusobnih veza.

Njena turneja po Gani, Tanzaniji i Zambiji trajaće do 2. aprila, kao produžetak nastojanja samita SAD i Afrike, u decembru u Vašingtonu, kada se predsednik SAD, Džozef Bajden (Joseph Biden), založio za veliko partnerstvo sa Afrikom.

SAD žele da potvrde svoje prisustvo u Africi gde raste uticaj Kine i Rusije.

Kamalu Haris koja putuje sa suprugom Daglasom Emhofom (Douglas Emhoff), na aerodromu u Akri dočekali su potpredsednik Gane, Mahamudu Bavumija, i drugi visoki zvaničnici.

"Radujemo se što ćemo ovo putovanje učiniti još jednom potvrdom trajnog i veoma važnog odnosa i prijateljstva naroda SAD i naroda koji žive na afričkom kontinentu", rekla je ona.

Očekuje se da će teme razgovora tokom posete Kamale Haris biti klimatske promene, poboljšanje bezbednosti hrane i povećanje investicija u Africi.

Američka potpredsednica bi trebalo da se sastane sa zvaničnicima, preduzetnicima, studentima, ženama. Ona će posetiti i nekadašnji centar trgovine robljem, tvrđavu Kejp koust na jugu Gane.

Kamala Haris iz Gane putuje za Tanzaniju.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x