Potpredsednica Vlade Crne Gore podnela ostavku

 Potpredsednica Vlade, ministarka evropskih poslova i potpredsednica Gradjanakog pokreta URA, Jovana Marović podnela je ostavku na te tri funkcije.

Ona je o svojoj odluci danas obavestila predsednicu Skupštine Danijelu Đurović.

U dopisu je kao razlog navela izglasavanje nepoverenja Vladi premijera Dritana Abazovića. Poverenje Vladi je u parlamentu uskraćeno 19. avgusta.

Odluku o podnošenju ostavke na funkcije Marović je objavila i na zvaničnom Fejsbuk nalogu.

"Funkcije u Vladi i partiji sam preuzela za velikim entuzijazmom i željom da proces pristupnih pregovora dovedemo u završnu fazu, a državu do članstva u Evropskoj uniji. S obzirom na to da političke partije prozivaju jedna drugu za nečinjenje putem medija, umesto da jednu za sto da se dogovore o ključnim pitanjima i prioritetima od značaja za demokratizaciju i integraciju, ispunjene ovog cilja, odnosno ubrzanje evropskog puta, nije moguće u ovakvim uslovima. Razlog što nisam ranije napustila ove funkcije je zaokruživanje tehničkog dela procesa, a koji se odnosi na rekonstrukciju pregovaračke strukture, definisanje procedura u Ministarstvu, uz redovne obaveze u procesu pregovora", navela je ona.
Objavila je i link na kome je dostupan dokument "Analiza o prednostima i manama učešća u regionalnoj inicijativi 'Open Balkan'", koji je izradilo Ministarstvo evropskih poslova (MEP).

Ranije danas Pobjeda je objavila da je dokument "Analiza o prednostima i manama učešća u regionalnoj inicijativi 'Otvoreni Balkan'", skinut s dnevnog reda zajedničke Komisije za politički sistem, unutrašnju i spoljnu politiku i Komisije za ekonomsku politiku i finansijski sistem, na zahtev ministra pravde Marka Kovača, uz obrazloženje da o tome prethodno treba da se izjasni uži kabinet premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića.

Pobjeda je navela da su Marović i njen tim iz MEP-a bili pod jakim političkim pritiskom da mišljenja iz analize ne budu dostupna javnosti.

Abazović podržava ulazak Crne Gore u inicijativu Otvoreni Balkan, dok se jedan deo javnosti oštro protivili smatrajući je lošom zamenom za Evropsku uniju i Berlinski proces.

Otvoreni Balkan su 2019. pokrenuli predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Albanije Edi Rama i tadašnji premijer Severne Makedonije Zoran Zaev, navodeći da je cilj unapređenja slobode kretanja roba, usluga i ljudi. Toj inicijativi odbijaju da se pristupe Kosovo i BIH.Foto: pixa bay

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x