Predsednici Bugarske i Češke traže odlaganje daljih sankcija protiv Rusije za neke članice EU

Predsednik Bugarske Rumen Radev i predsednik Češke Miloš Zeman upozorili su danas u Pragu da sankcije koje Evropska unija uvodi zbog napada na Ukrajinu Rusiji ne smeju da ugroze socijalni i ekonomski sistem zemalja članica i založili se za odlaganje novih sankcija u Madjarskoj, Slovačkoj, Češkoj i Bugarskoj.
"Važno je da te sankcije budu efikasne ali da ne dopustimo da one nanesu štetu našem socijalnom i ekonomskom sistemu. Obustavljanje isporuka ruske nafte neće se dobro odraziti na našu privredu. Moramo da uzimamo u obzir specifičnosti pojedinih zemalja", kazao je Radev na konferenciji za novinare sa Zemanom.

Bugarski predsednik ocenio je da će sankcije imati unutar EU najteže posledice na zemlje Istočne i Srednje Evrope a takodje je apelovao da se u ovoj situaciji postupa oprezno i sa ciljevima dostizanja klimatske neutralnosti.

"Klimatska neutralnost a da mi ne prestanemo da budemo konkurentni nije moguća bez razvoja nuklearne energetika. Nije moguće da idemo brzo napred a da likvidiramo naše osnovne mogućnosti, ugalj i gas", rekao je bugarski predsednik.

Predsednik Zeman ponovio je podršku Bugarskoj da udje u šengenski prostor a jedna od važnih tema razgovora bila je potreba integracije Zapadnog Balkana u EU.

"Izrazili smo izvesno uznemirenje povodom Balkanskog poluostrva zbog islamskog radikalizma ili ako hoćete fundamentalizma koji otežava integraciju tih zemalja u Evropsku uniju", kazao je češki predsednik Zeman.

Obojica predsednika kategorično su osudila ruski napad na Ukrajinu a predsednik Radev ocenio je da se čini da u pozadinu odlaze sve više zahtevi da se rat završi, da pobedjuje ratna retorika, što znači dugotrajni iscrpljujući rat sa posledicama i po Bugarsku i Češku.

"Kategorično osudjujemo agresiju na Ukrajinu. Ona krši ustaljeni medjunarodni poredak, decenijama gradjenu arhitekturu bezbednosti u Evropi. Agresija zahteva jedinstven odgovor EU i NATO, novi strateški koncept usmeren na istočno krilo NATO", kazao je Rumen Radev.

Predsednik Zeman naglasio je da se sa bugarskim gostom apsolutno složio u osudi agresije Rusije na Ukrajinu.

"Izrazili smo i čudjenje kako je bila velika razlika izmedju reklamiranja ruske armije i toga kakva realna dostignuća ona ima. Rekao sam da je i paradoks to da Rusi na jednoj strani proglašavaju slovensko bratstvo a na drugoj zaustave gas za dve slovenske zemlje - Bugarsku i Poljsku", kazao je Zeman.

Bugarski predsednik sreće se tokom današnje posete Pragu sa celim češkim državnim vrhom, pošto ga čekaju razgovori sa šefovima oba doma češkog parlamenta i premijerom Petrom Fijalom.


foto: pixa bay

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x