Predsednik Francuske protiv bojkota i politizacije Mundijala u Kataru

Predsednik Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron) izjavio je da se protivi bojkotu Svetskog fudbalskog prvenstva u Kataru kao i politizaciji sporta, preneli su francuski mediji.

"Nisam za bojkot Svetskog prvenstva. To pitanje je trebalo ranije da se postavi, kada se odlučivalo o domaćinu takmičenja", rekao je Makron koji se nalazi u Bangkoku na samitu lidera Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC).

Kako je prenela onlajn televizija BFMTV, predsednik Francuske je ocenio da je dobro što je Katar domaćin Svetskog prvenstva, prvog ikada organizovanog u arapskom svetu, jer je organizovanje takmičenja dovelo do "pomeranja stvari" u reformama u toj zemlji.

Svetsko prvenstvo u Kataru izazvalo je rasprave u svetskoj javnosti zbog uslova rada gradjevinskih radnika tokom gradnje stadiona, poštovanja prava zajednice LGBT, kao i zbog pitanja životne sredine, pošto su mnogi izrazili nezadovoljstvo zbog uvodjenja klima uredjaja na stadionima.

Takve kritike su navele mnoge navijače posebno iz zapadnog dela Evrope da bojkotuju takmičenje.

Katarske vlasti su sa svoje strane osudile kampanju klevetanja i podsetile na napore uložene za doček navijača i drugih gostiju.

Makron, čija je reprezentacija branilac titule, rekao je nedavno da će otputovati u Katar ukoliko francuski tim dodje do finala ili polufinala

Francuski predsednik je pre četiri godine, kada su Francuzi pobedili na Svetskom prvenstvu organizovanom u Rusiji, bio prisutan na stadionu u Moskvi na dan finala.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x