Predsednik odbio ostavku italijanskog premijera Dragija

 Italijanski premijer Mario Dragi ponudio je večeras ostavku nakon što je populistički koalicioni saveznik odbio da podrži ključni vladin zakon, ali je predsednik države odbio ostavku, rekavši Dragiju da vidi da li još uvek može da pronađe većinu u parlamentu koja je spremna da ga podrži.
Dragijeva koaliciona vlada širokog jedinstva, koja uključuje stranke desnice, levice, centra i populistički Pokret 5 zvezdica, osmišljena je da pomogne Italiji da se oporavi od pandemije korona virusa.

Nekoliko sati ranije, Dragi i njegova vlada dobili su glasanje o poverenju u Senatu uprkos odbijanju Pokreta Pet zvezdica da podrži zakon, kojim bi 26 milijardi evra bilo odvojeno za pomoć porodicama i industrijama koje se bore sa rastućim cenama energenata.

Neposredno pre nego što je otišao u predsedničku palatu Kvirinal da podnese ostavku, Dragi je izjavio da većina nacionalnog jedinstva koje je održavala ovu vladu od njenog stvaranja više ne postoji.

Ali predsednik Serđo Matarela rekao je Dragiju da se umesto toga vrati u parlament i vidi da li još uvek može da dobije solidnu podršku, navodi se u saopštenju palate i dodaje da ostavka nije prihvaćena.

Državna televizija je saopštila da bi Dragi mogao da razgovara sa parlamentom sledeće nedelje, verovatno u sredu.

Ako Dragi ne pronadje dovoljno podrške za sprovođenje svojih ekonomskih reformi, Matarela bi mogao da raspusti parlament, postavljajući teren za prevremene izbore već krajem septembra.FotoČ pixa bay

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x