Premijer Japana rekonstruisao vladu da bi je distancirao od kontroverzne verske organizacije

 Japanski premijer Fumio Kišida danas je rekonstruisao vladu da bi je, kako je ranije rekao, distancirao od kontroverzne Unifikacione crkve, poznate i kao Munova sekta, povezane s ubijenim bivšim premijerom Šinzom Abeom i visokim rukovodstvom vladajuće stranke.

On je juče izjavio da će "stroga revizija" veze crkve i kandidata za mesto u kabinetu biti "preduslov" za njihovo imenovanje.

Takođe, Kišida je naložio ministrima i drugim višim zvaničnicima da razjasne svoje veze sa Munovom sektom, kako bi građani mogli da imaju poverenja u njihov politički i administrativni rad.

Predsednik japanskog ogranka Unifikacione crkve Tomihiro Tanaka izjavio je danas da ta verska organizacija nije imala uticaja u političkim strankama.

On je dodao da je poziv premijera Kišide na distanciranje od crkve "za žaljenje".

Tanaka je naveo da su njegova crkva i grupe povezane sa njom prirodno razvile bliske veze sa Liberalno-demokratskom partijom japanskog premijera, umesto sa drugim partijama, zbog zajedničkog protivljenja komunizmu.

"Radili smo zajedno sa političarima koji imaju jasan stav protiv komunizma kako bismo izgradili bolju zemlju. To radimo ne samo u Japanu, već i u okviru naše globalne mreže za borbu protiv komunizma", rekao je Tanaka.

Prema rezultatima ankete koje je ranije ove nedelje objavio japanski javni servis NHK, podrška Kišidinoj vladi pala je sa 59 na 46 odsto. Većina anketiranih smatra da se političari nisu dovoljno distancirali od kontroverzne crkve.

Munova sekta osnovana je u Seulu 1954. Osnovao ju je Sun Mjung Mun, koji je i samoproglašeni mesija.

Učenje sekte temelji se na Munovim interpretacijama Biblije, konzervativnom sistemu vrednosti fokusiranom na porodicu i protivljenju komunizmu.

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x