Premijer Šri Lanke privremeno preuzeo dužnost predsednika

Premijer Ranil Vikremesinge položio je danas zakletvu kao privremeni predsednik Šri Lanke dok parlament ne izabere naslednika Gotabaje Radžapaske koji je pobegao iz zemlje i podneo ostavku posle masovnih protesta zbog ekonomskog kolapsa zemlje.

Predsednik parlamenta Šri Lanke rekao je danas da je prihvaćena ostavka Radžapaske i da će se poslanici sastati sutra da izaberue novog vodju.

Novi predsednik koji bude izabran trebalo bi da odsluži do kraja Radžapaskinog mandata koji se završava 2024, rekao je predsednik parlamenta Mahinda Japa Abejvardana. On je rekao da očekuje da će taj proces biti završen za sedam dana.

Novi predsednik bi mogao da imenuje novog premijera koga će morati da odobri i parlament.

Šri Lanka je ostala bez novca da plati uvoz osnovnih dobara kao što su hrana, djubrivo, lekovi i gorivo, što je stavilo u težak položaj njenih 22 miliona stanovnika. Rapidni ekonomski sunovrat je još dramatičniji s obzirom da je pre krize privreda zemlje bila u ekspanziji, a srednja klasa se širila.

Višemesečni protesti u zemlji dostigli su vrhunac prošlog vikenda kada su demonstranti upali u predsedničku palatu i zvaničnu rezidenciju premijera.

Demonstranti koji su zauzeli državne zgrade i u njima boravili više dana napustili su ih juče čime je ponovo uspostavljen krhki mir u glavnom gradu Kolombu.

Demonstranti su optužili Radžapasku i njegovu rodbinu za dugogodišnje izvlačenje novca iz državne kase, a vladu za ubrzavanje kolapsa zemlje lošim upravljanjem ekonomijom.

Zemlja ostaje nestabilna i vojska je juče upozorila da ima ovlašćenja da odgovori u slučaju haosa.

Predsednik parlamenta obećao je brz i transparentan proces izbora novog predsednika.

Radžapaska i njegova supruga pobegli su vojnim avionom u sredu tokom noći. U četvrtak su otišli u Singapur, gde, prema navodima vlasti tog grada-države,. nisu tražili azil.

Pošto su šrilankanski predsednici zaštićeni od hapšenja dok su na vlasti, Radžapaska je verovatno želeo da napusti zemlju dok je još imao ustavni imunitet i pristup avionu.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x